Sztárok és cukrászok készülnek az Ország Születésnapjára
Különleges receptet kreált a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete augusztus 20-ára, az Ország Születésnapjára. Az „új hungarikum” alkotóihoz csatlakozott Budai Bernadett kormányszóvivő és számos hazai médiasztár – Karsai Zita, Csollány Szilveszter, Schobert Norbert, Magony Szilvi, Palcsó Tamás, Lola –, akik a Miniszterelnöki Hivatal felhívására tortát sütnek az ünnepre.
A sztárok készítette süteményt az SOS Gyermekfalu lakói kapják, amikor augusztus 19-én a Parlamentbe látogatnak.
A torta elkészítésével megpróbálkozhatnak a gyakorlott háziasszonyok is, ha a hosszú ünnepi hétvégén egy igazi újdonsággal szeretnék meglepni a családjukat.
Recept:
MADÁRTEJ TORTA
2db 16 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaforma, 4,5 cm magas tortához
Piskóta
margarin 0,25 kg (Maister krém)
porcukor 0,075 kg
tojás sárgája 0,1 kg
tojás fehérje 0,175 kg
cukor 0,175 kg
liszt 0,22 kg
sütőpor 0,005 kg
keményítő 0,05 kg
tejpor (zsíros) 0,05 kg
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az előkészített karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütőben kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.
Sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.
Krém
tej (2,8%-os) 1 liter
tojássárgája 20 db (0,44 kg)
vaníliarúd 3 db
cukor 0,2 kg
vaj 0,6 kg
A tej 2/3-ad részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 50 dkg felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét.
Javaslat:
Ha a főzéskor mégis összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk. Ne lepődjünk meg, ha lágy a krém.
Díszítés (hab)
Tojásfehérje 0,5 kg
Cukor 0,5 kg
A fehérjét a cukorral vízgőzön felmelegítjük, majd felverjük nem törős habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk, lehetőség szerint szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig.
Figyelem!
Mindig akkorára nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni.
Javaslat:
Ha van rá lehetőség, akkor mielőtt a sütőbe rakjuk a kinyomott habot, gázlánggal színezzük a felületét.
Töltés:
A kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 5 dkg) megkenjük. Visszahelyezzük a sütőkasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra hosszára. A tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával „panírozzuk”. Körberakjuk a kisült habot, a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.