2007. augusztus. 16. 10:19 Bőhm Kornél Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 15. 20:21 Gasztro

Szörpöljünk!

Valószínűleg ez a legegyszerűbben elkészíthető szénsavas üdítő. Az ember csak önt egy kevés sűrű szörpöt a pohár aljára, nagy lendülettel szódavizet spriccel bele, és kész. Akinek van késztetése, jégkockát, szívószálat is tehet az italába.

© sxc.hu
Színek elképesztő kavalkádja és minden igényt kielégítő ízpaletta: ez jellemzi leginkább a szörpök világát. Felhasználási módjuk elég változatos, ráadásul nem kell a fogyasztásukhoz semmilyen különösebb alkalom. Igaz, elgondolkodtatóan magas cukortartalmuk nem feltétlenül indokolja a napi többliteres bevitelt.

A szörpfogyasztás nem terjedt el igazán világszerte. Leginkább a mi régiónkban, és, amit talán kevesen tudnak, Franciaországban népszerű ez az italféleség. Magyarország igazi nagyhatalomnak számít a szörpfogyasztásban, amit talán az is elősegít, hogy szódaivásban és szódavízkészítésben is listavezetők vagyunk. S hogy milyen egyértelmű összefüggés van a málnaszörp és a szóda között, azt talán senkinek sem kell külön bizonygatni… A szörpfogyasztás a hetvenes évekbeli felfutás után ma ismét reneszánszát éli nálunk: évente 10-22 millió liter szörpöt állítanak elő a gyártók. (Ebből a mennyiségből exportra is jut valamennyi, és természetesen nincsenek benne a házilag készített szörpök.)

 A népszerűségi listát egyértelműen a málnaszörp vezeti, ezt követi a szamóca, a narancs, az erdei bogyósgyümölcsök és a meggy. A sereghajtók az egzotikus ízek. A szörpök legfőbb előnye, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a gyártóknak, hiszen viszonylag egyszerű házi módszerekkel otthon is elkészíthetjük a legkülönbözőbb féléket, és még az összetevők hiteles listájáért sem kell aggódnunk. A klasszikus mondás szerint „amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is”. S hozzátehetjük: szörpöt is. A beszerezhető szörpalapok skáláját szinte nem is lehet felsorolni. Kapható málna, jaffa, szamóca, alma, feketeribiszke, muskotályos szőlő, meggy, csipke, őszi- és kajszibarack, citrom, eper, kivi, mangó, kékszőlő, sőt, ezek kombinációi - és elnézést mindazon gyümölcstípusoktól, amelyek kimaradtak a listából. 

© sxc.hu
Szörpökből igen gazdaságosan tudunk változatos italokat kínálni vendégeinknek: egy-egy parti, gyerekzsúr üdítőital-igénye megoldható néhány üveg szörppel és szóda- vagy csapvízzel. Nem szólva arról, hogy a szörp szezonfüggetlen: borongós, hideg téli napokon is fel tudja dobni a délután hangulatát egy-egy pohár színes, gyümölcsös frissítő.

Számos koktélféleséget is keverhetünk velük, feldobhatjuk legunalmasabban sikerült süteményünket, kissé bágyadt desszertünket is. Ezeket a mézsűrű folyadékokat orvosság, szeszesital és gyümölcsök édesítésére, utóbbi esetben konzerválására is használják. A töményebb cukoroldatokban a penészgombák, baktériumok nem élnek meg, a cukor erős vízelvonó.

A boltban vásárolható szörpöknek két nagy típusa van: a magasabb árú, értékesebb alapanyagú gyümölcsszörpök, valamint a keveréses módszerrel létrehozott, vízalapú szörpök. Hígítási arányuk kizárólag ízlés kérdése: szerintem egy adag szörpöt hét-kilencszer több vízzel kell hígítani. Szerencsére egyre nagyobb számban kaphatóak már diabetikus szörpök is, amelyeket a cukorbetegeken kívül azok is fogyaszthatnak, akik megpróbálnak vigyázni a vonalaikra és a fogaik épségére. Szintén örömmel üdvözölhetjük, hogy vannak olyan szörpféleségek, amelyek immár magas gyümölcs- és C-vitamin tartalommal, tartósítószerek és mesterséges színezőanyagok nélkül kerülnek piacra.  

második oldal (Oldaltörés)

© Mizik Marcell
A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből, esetleg ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő. Ezek a 30 százalék feletti gyümölcstartalommal bíró természetes szörpök átlagosan 50-60 százalékos cukoroldattal készülnek. Tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert ilyen magas cukortartalom mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye. Az esztétikus szín elérését az alapgyümölcstől eltérő gyümölcslevek felhasználása is segítheti, a kész szörp pedig tartalmazhat még citromsavat, étkezési savakat is. A legjobb szörpök jó minőségű nádcukorból, csupa természetes összetevőből és - magától értetődően - valódi gyümölcsből készülnek. Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, s élvezhetjük kedvező élettani hatását is.

A gyümölcsszörpök melletti megtűrt kategória a vízalapú, a köznyelvben csak „ízű szörpként” emlegetett típus. A gyümölcsízű szörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet vízből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő. Színét és aromáját ezek az adalékanyagok határozzák meg, a gyümölcstartalom tehát nem is feltétel. Az üvegen semmilyen módon nem szerepelhet az imitált gyümölcs ábrája, a szirup nevében pedig kötelezően szerepelnie kell az „ízű” jelzőnek. A vízalapú szörpök az utóbbi 15-20 év aromagyártásának következményei. Ezeknek az italoknak az élettani értéke a bennük lévő cukoréval azonos. Illatukat, ízüket a megnevezésben szereplő gyümölcsaroma adja.

© www.terebess.hu
Meg kell még említeni azokat a szörpöket, szirupokat, amelyek kimondottan koktélösszetevők. A legismertebb talán a grenadin. Ez a gránátalmából készülő, rendkívül édes, élénkpiros szirup intenzív színezésre és persze édesítésre alkalmas. (Ha végképp nem áll rendelkezésünkre, akkor sűrű málnaszörppel is hasonló hatást érhetünk el.) A koktélok világa elképzelhetetlen lenne a különböző kókuszos, banános, mentolos, epres, sárgadinnyés szirupok nélkül. Ezeknek a hozzávalóknak köszönhető az italcsodák szemkápráztató színvilága. Mondhatni, egy jó mixer szirupok nélkül félkarú óriás. A vendégek elkápráztatását szolgálja még a színes jégkocka is: a szörpöt jégkockakészítőbe öntik, és így fagyasztják. Ezzel otthon is nagy sikert arathatunk. Arra azonban vigyázzunk, hogy milyen italba tesszük, mert egy keserűbb italféleség élvezetét alaposan leronthatja, ha édes jégkocka úszkál benne. 

Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk A variációk száma szinte végtelen.  Annyiféle gyümölcsöt kombinálunk össze, amennyit csak jólesik, úgy ízesítjük, fűszerezzük, ahogy nem szégyelljük. Az eljárás alapja általában a gyümölcs kevés vízzel való felfőzése, sűrű pép készítése. A pépet leszűrjük, lemérjük, és a súlyával azonos mennyiségű cukorral tűz fölött kavargatva elkeverjük, habját folyamatosan levéve az összetevőket eggyé dolgozzuk. Ezután már nincs is más dolgunk, mint hogy üvegekbe szűrjük, és sötét, hűvös helyre állítsuk.

(Blog: www.dibbuk.blogter.hu)

Receptek:
Sarki fény
150 ml meggylikőr
50 ml száraz vermut
20 ml rum
20 ml feketeribizli-szörp

Jéggel együtt az összes hozzávalót shakerben alaposan összerázzuk. Koktélcseresznyével díszítjük.

Roffignac
6 cl whiskey
1 cl málnaszörp
szódavíz

Keverőpohárban összekeverjük a whiskey-t a málnaszörppel, az elegyet egy pohárban jégre öntjük, és szódavízzel felengedjük.

Sunny Drink
80 ml passionfruit-lé
80 ml ananászlé
40 ml cseresznyeszörp

Az összetevőket keverőpohárban összekeverjük, ízlés szerint jéggel vagy jég nélkül fogyasztjuk.

Pressed
60 ml ananászlé
80 ml epernektár
20 ml Calvados
40 ml narancsszörp (jaffa)

A hozzávalókat shakerben összerázzuk, ízlés szerint jéggel vagy jég nélkül tálaljuk.

Orange Coffee
20 ml narancsszörp (jaffaszörp)
erős, tűzforró presszókávé
tejszínhab

A kávét a sziruppal gyorsan, óvatos mozdulatokkal elkeverjük. Előmelegített csészébe töltjük, tejszínhabbal koronázva tálaljuk. Mintájára természetesen más ízű kávékölteményeket is készíthetünk.