Tech HVG 2024. augusztus. 14. 20:03

Miért finomabb az olvadt sajt? A tudomány végre megtalálta a választ

A zsír az oka mindennek – a Yale Egyetem kutatói felfedték az okát annak, hogy miért fogyasztják szívesebben az emberek az olvadt sajtot, mint a hideget.

A sajtot mindenki szereti. Jó, persze, biztosan vannak, akik nem – de ők jó eséllyel nem is olvassák ezeket a sorokat. A gyakran szendvics- vagy pizzafeltétként használt étel pedig sokak szerint még finomabb olvadtan – a Yale Egyetem szakemberei pedig előálltak egy magyarázattal arra, hogy nyúlós, olvadt formáját miért szerethetik az emberek jobban, mint az eredeti állagát.

A válasz a zsírban keresendő. Pontosabban, az emberek zsír iránti „rajongásában”. Ez persze nem egy az egyben így értendő, de az ízlelőbimbók igénylik a zsíros táplálékot, bármilyen étrendet is követ az ember.

„A Yale Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy hogyan reagál a központi idegrendszer a zsíros élelmiszerekre. Úgy hisszük, akár evolúciós, akár tanult viselkedés, de az olajos, kalóriadús ételek azok, amelyeket az ízelelőbimbók szeretnek tapasztalni” – magyarázta Inna Husain, egy amerikai kórház orvosigazgatója a  well+good magazinnak.

De mégis mi a különbség az olvadt és a normál állapotú sajt között? A válasz az olvadás folyamatában keresendő: ekkor ugyanis a tejfehérjék alapvetően merev szerkezetében rekedt zsír felszabadul, egyfajta krémes textúrát eredményezve. Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy nem minden sajtféle olvad egyformán, ez az egyes alkotóelemek egymáshoz viszonyított arányától is függhet.

Felfedeztek egy eddig teljesen ismeretlen új alapízt, és nem, nem azt, amelyikre gondol

Miközben legtöbben még az édes-sós-savanyú-keserű négyes melletti ötödik alapízt sem igazán ismerik, amerikai kutatók most találtak egy hatodikat. És már azt is tudni vélik, hogy miért érzékeny rá az emberi ízérzékelés.

A sajt melegítése a zsírok mellett olyan aminosavakat is felszabadíthat, mint például a glutamát – jegyzi meg az IFLScience. Ennek umami íze van, amit az ötödik titokzatos ízként is emlegetnek. Az már csak a hab a tortán, hogy a krémesebb állag valószínűleg ahhoz is hozzájárul, hogy az olvadt sajt egyenletesebben fedi le az ízlelőbimbókat, mint a hideg, rideg változat. Ez intenzívebb ízélményt eredményezhet.

A válasz tehát kifejezetten egyszerű arra, hogy miért finomabb a meleg, olvadt sajt – és a legjobb, hogy a jobb ízélmény mellett hátránya sincs, szóval nyugodtan szórja meg gazdagon sajttal a következő szendvicsét – de senki nem fogja elítélni azért sem, ha már a reszelés közben megeszik belőle egy falatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Hirdetés