A zsír az oka mindennek – a Yale Egyetem kutatói felfedték az okát annak, hogy miért fogyasztják szívesebben az emberek az olvadt sajtot, mint a hideget.
A sajtot mindenki szereti. Jó, persze, biztosan vannak, akik nem – de ők jó eséllyel nem is olvassák ezeket a sorokat. A gyakran szendvics- vagy pizzafeltétként használt étel pedig sokak szerint még finomabb olvadtan – a Yale Egyetem szakemberei pedig előálltak egy magyarázattal arra, hogy nyúlós, olvadt formáját miért szerethetik az emberek jobban, mint az eredeti állagát.
A válasz a zsírban keresendő. Pontosabban, az emberek zsír iránti „rajongásában”. Ez persze nem egy az egyben így értendő, de az ízlelőbimbók igénylik a zsíros táplálékot, bármilyen étrendet is követ az ember.
„A Yale Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy hogyan reagál a központi idegrendszer a zsíros élelmiszerekre. Úgy hisszük, akár evolúciós, akár tanult viselkedés, de az olajos, kalóriadús ételek azok, amelyeket az ízelelőbimbók szeretnek tapasztalni” – magyarázta Inna Husain, egy amerikai kórház orvosigazgatója a well+good magazinnak.
De mégis mi a különbség az olvadt és a normál állapotú sajt között? A válasz az olvadás folyamatában keresendő: ekkor ugyanis a tejfehérjék alapvetően merev szerkezetében rekedt zsír felszabadul, egyfajta krémes textúrát eredményezve. Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy nem minden sajtféle olvad egyformán, ez az egyes alkotóelemek egymáshoz viszonyított arányától is függhet.
A sajt melegítése a zsírok mellett olyan aminosavakat is felszabadíthat, mint például a glutamát – jegyzi meg az IFLScience. Ennek umami íze van, amit az ötödik titokzatos ízként is emlegetnek. Az már csak a hab a tortán, hogy a krémesebb állag valószínűleg ahhoz is hozzájárul, hogy az olvadt sajt egyenletesebben fedi le az ízlelőbimbókat, mint a hideg, rideg változat. Ez intenzívebb ízélményt eredményezhet.
A válasz tehát kifejezetten egyszerű arra, hogy miért finomabb a meleg, olvadt sajt – és a legjobb, hogy a jobb ízélmény mellett hátránya sincs, szóval nyugodtan szórja meg gazdagon sajttal a következő szendvicsét – de senki nem fogja elítélni azért sem, ha már a reszelés közben megeszik belőle egy falatot.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.