Tech hvg.hu 2021. február. 25. 21:35

Varga Judit szerint a közösségi média olyan lett, mint az ivóvíz

Az igazságügyi miniszter egy konferencián elárulta, hogy van, amiben még Věra Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével is egyetért.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Media for Freedom konferencián mondta el, miért tartja fontosnak a közösségi médiát irányító óriásvállalatok szabályozását – írja a Telex. Mint idézik,

Varga szerint a közösségi médiumok olyanná nőtték ki magukat, mint az ivóvíz- vagy áramszolgáltatás.

Fontos ezért, hogy az emberek kontrollálják ezeket a platformokat, és ne a közösségi média az ő életüket – mondta a miniszter. Az emberek alatt a Fidesz-kormányt értheti Magyarország vonatkozásában, korábban ugyanis pedzegette, hogy ha kell, törvénymódosításokra is javaslatokat tesz minisztériuma. A közösségi média rendszabályozása érdekében hozta létre az Igazságügyi Minisztériumban a Digitális Szabadság Bizottságot is, miután tavaly decemberben – nem először – cenzúrázással vádolta meg a Facebook-ot.

A konferencián a miniszter azt is megjegyezte, hogy bár általában nem egyezik a véleménye Věra Jourovával, abban egyetértett az Európai Bizottság alelnökével, amikor Trump Twitterről való kitiltását szerinte a szólásszabadságra nézve veszélyesnek ítélte meg. (Varga korábban Jurová lemondását követelte, amiért az alelnök azt nyilatkozta a Spiegel-nek, hogy beteg demokráciát épít Orbán Viktor.)

Zárásul Varga – mint a Telex idézi – hozzátette: reméli, hogy az Európai Bizottság és a többi uniós tagállam is felismeri majd a téma fontosságát, és tesznek az közösségi médiumok szabályozásáért.

Varga Judit cenzúrát kiáltott, a Facebook cáfol - de vajon hihetünk-e a véletlenekben?

Szándékosan korlátozta a Facebook Varga Judit közösségi oldalát az igazságügyi miniszter sugalmazása szerint, a techcég szóvivője viszont lapunknak cáfolta, hogy beavatkoztak volna. De vajon tényleg Zuckerbergék ármánykodásáról van szó, vagy netán arról, hogy a Fidesz - Donald Trump esetéből is okulva - egy Facebook-törvénnyel a háta mögött akar nekivágni a 2022-es választásnak?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról