Itthon hvg.hu 2021. február. 18. 18:18

Varga Judit már sokkal engedékenyebb hangnemben beszél a Facebookról

Az ausztrál helyzet a politikus szerint azt mutatja, hogy elbukott a Momentum ötlete is a közösségi oldal szabályozásáról.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon kommentálta, hogy a közösségi oldal letiltotta Ausztráliában a hírek megosztását.  Ez arra vezethető vissza, hogy az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték egy, a médiapiacot szabályozó kódex bevezetését, amely rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtják.

Varga a Facebook döntését gyorsan összekötötte a Momentummal, a párt ugyanis napok óta kampányol a közösségi oldal szabályozásáért, pozitív példaként hozva fel az ausztrál törekvéseket.

⚠️ Ausztráliában már megbukott a Momentum és a baloldali ellenzék ötlete. Az országban a Facebook inkább letiltja a napi...

Közzétette: Varga Judit – 2021. február 18., csütörtök

A miniszter szerint „Ausztráliában már megbukott a Momentum és a baloldali ellenzék ötlete. Az országban a Facebook inkább letiltja a napi híreket, hogy elkerüljék a fizetendő bírságot.” Varga a magyar módszert hozta alternatívának, mivel úgy látja, nálunk jól működik, ahogy a Facebook kiveszi a részét a közteherviselésből azzal, hogy befizette a reklámadót. „Vitáink persze vannak és lesznek is a nagy technológiai cégekkel szemben. De mi semmi mást nem kérünk rajtuk számon, mint amit a jogszabályok minden más vállalattól is.”

3,8 milliárd forint reklámadót fizetett be a Facebook

Gulyás Gergely szerint ez Varga Judit igazságügyi miniszter eredménye a témában.

Az igazságügyi miniszter bejegyzésének hangvétele sokkal engedékenyebb, mint korábban volt: decemberben még cenzúrát kiáltott, mondván, a Facebook elhallgattatja a konzervatív hangokat, januárban pedig bejelentette, hogy jön a techóriás megrendszabályozása. Az erről szóló törvényjavaslat pedig elvileg tavasszal érkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.