Ingatlan hvg.hu 2021. február. 22. 16:46

Nem vizsgálja a jegybank Varga Juditék ingatlanhitelét

Másodszor is feltette a kérdést Bangóné Borbély Ildikó. Ezúttal választ is kapott a jegybankelnöktől.

A levelében hivatkozott ügylet a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló adósságfék-rendeletben foglalt szabályoknak megfelelően megvalósulhatott, így az MNB a rendelkezésre álló információk alapján nem tervezi terven felüli ellenőrzési eljárás megindítását az ügyben. Ezt válaszolta Matolcsy György Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére, amelyben a szocialista politikus arról érdeklődött: vizsgálja-e a jegybank Varga Judit igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét.

A szocialista politikus már másodszor tette fel ezt a kérdést azóta, hogy kiderült: Varga és Magyar Péter, az állami tulajdonú Diákhitel Központ vezérigazgatója Budapest Kútvölgy városrészében vett 200 millió forint értékben ingatlanokat. Az összegből 8 millió forint volt az önerő, 192 millió pedig bankhitel.

Első reakciójában Matolcsy azt írta: bár a Magyar Nemzeti Bank felügyeletként – mintavétel alapján – egyedi hitelügyletekre irányuló ellenőrzést is végez, banktitoknak minősülő adatokról törvényi felhatalmazás hiányában nem adhat tájékoztatást.

A mostani válaszában – amelyben végeredményben elismerte, hogy nem vizsgálódnak – hivatkozott adósságfék-rendelet 2015. január 1. napjától lépett életbe, s bevezette a jövedelemarányos törlesztési mutatót (JTM), amely

az ügyfelek rendszeres jövedelmének meghatározott arányában maximalizálja az új hitelfelvételkor vállalható törlesztési terheket, ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását.

Matolcsy ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy az MNB folyamatosan ellenőrzi, hogy a bankok betartják-e a szabályokat, így az adósságfék-rendeletet is, és határozottan fellép a jogsértésekkel szemben.

A Vargáék kútvölgyi ingatlanvásárlását nyilvánosságra hozó Blikk akkor az igazságügyi tárcára hivatkozva megírta: a miniszter és férje a felvett bankhitelből már jelentős összeget törlesztett, részben a Magyar belvárosi ingatlanának eladásából befolyt összeggel, részben a megtakarításaikból.

A lap akkor arra is emlékeztetett, hogy Vargának a tavalyi vagyonnyilatkozata szerint összesen bő 5 millió forint és 12 ezer euró (4,3 millió forint) megtakarítása volt, s közel kétmillió forintos fizetése mellett a Miskolci Egyetem oktatójaként 300 ezer forintot kapott. Magyar Péter a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként havonta 3,5 millió forintot keres, a cég honlapján található információk szerint pedig további 400 ezer forint a tiszteletdíja igazgatósági tagként. Varga 2020-as vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy férje V. kerületi lakását kiadták, ami legutóbb évi plusz 7,4 millió forintot jelentett.

Nem sokkal azután, hogy a kútvölgyi ingatlanok megvásárlásáról szóló hír bejárta a sajtót, a Telex megírta: Varga és férje falusi csok támogatás igénybevételével építkezett Balatonhenyén, az ingatlanba azonban nem költöztek be. Az igazságügyi miniszter később úgy nyilatkozott: ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek a faluba, a kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról