Tech hvg.hu 2020. december. 25. 08:52

Egy 200 méteres aszteroida halad el a Föld mellett karácsony első napján

A 2014 SD224 jelű objektum másodpercenként 10 kilométert tesz meg. A NASA szerint gond nélkül elsuhan mellettünk.

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

December 25-én, pénteken, magyar idő szerint este fél 10 körül kerül Föld-közelbe a 2014 SD224 jelzésű aszteroida – jelentette a NASA. Az objektum nagyjából 200 méteres, hozzávetőlegesen két futballpályányi méretű.

A szakértők azt is kiszámolták, hogy az aszteroida másodpercenként 10 kilométert tesz meg és 0,02019 csillagászati egységre lesz majd a Földtől péntek este. Ez a becslések alapján – illetve a hétköznapi mértékegységet nézve – úgy 3 millió kilométeres távolságot jelent. Vagyis:

közel jön, de veszélyesen közel nem, a kisbolygó gond nélkül elhalad mellettünk.

Az aszteroidát 2014-ben fedezte fel az űrügynökség (ezért is a 2014-es jelölés a névben). Fajtáját tekintve az Aten-aszteroidák közé sorolják, ami annyit tesz, hogy a keringési ideje 1 évnél rövidebb, illetve az ilyen objektumok útjának nagyobb része a földpályán belül vezet.

Az univerzum tele van ennél sokkal nagyobb aszteroidákkal is, amelyek becsapódás esetén komplett városokat törölnének el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról