2008. október. 02. 16:20 MTI Utolsó frissítés: 2008. október. 02. 16:08 Plázs

Melyik csokoládéhoz milyen bor illik?

A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt főleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el.

A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepően izgalmas, új ízharmónia - mondta Csizmadia András gasztrofilozófus. A tudósító kérdésére - hogyan illeszkedik az édes csokoládéhoz a savas bor? - Csizmadia András elmondta, hogy ilyenkor nem savas borokat kell választani. Mindegyik csokoládéhoz másfajta bor az ideális, de többnyire édesebb nedűk.
 
A szakemberek számos márkás csokoládét és különlegesen finom bort társítottak össze.  Egyes mérsékelten édes, könnyű fehér- és tejcsokoládék keverékének ízéhez a kevéssé édes muskotály való, a krémmel töltött kókuszgolyókhoz pedig az egzotikus, "nagy déli muskotályok".
 
A narancsos és chilis csokoládékhoz az édes kadarka "parádés citrusos savai", míg a sztracsatellás fehér csokikhoz és a mézes-mandulás tejcsokikhoz az ötputtonyos tokajik illenek.
 
A pralinés, maracujás és kókuszos ízesítésű csokikhoz tokaji cuvée-t választott a gasztrofilozófus. A kávés és diós töltelékű étcsokoládékhoz a karakteres érlelésű aszú aromás jegyei valók. A 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé, konyakmeggy és marcipános konyakmeggyhez az érett portói a kiváló választás.
 
Egy 85 százalék kakaótartalmú csokoládé már egyáltalán nem édes, hanem maga a "férfias őserő." - így jellemezte a gasztronómus ezt a csemegét - amelyhez szerinte szikár, száraz, de mégis behízelgő, jó minőségű vörösbor kell, mondjuk egy teljesen beérett, bársonyos Merlot, ami töppedt szemeket is tartalmaz. 
 
Matos Lajos orvosprofesszor megerősítette: komoly kutatások szerint mind a csokoládé, mind a bor élettani hatásai pozitívak. A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek a szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládé - de csak a magas, legalább 57 százalékos kakaótartalmú - csökkenti a vérnyomást, védi a szív és érrendszert.  Nem mellesleg, teobromintartalmának köszönhetően frissítő, hangulatjavító élelmiszer.
 
Egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és a vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezt az eredményt egy placebócsokoládéval végzett kísérlet is megerősíti - tette hozzá Matos Lajos.
 
A hangsúly azonban a mértékletességen van. Csokoládét hetente két-három alkalommal ajánlatos nassolni, míg borból egy-két deci napi fogyasztása ajánlott. A minőség is fontos szempont. A csokoládé esetében figyelembe kell venni annak kalóriatartalmát is.