2008. október. 02. 16:20
MTI
Utolsó frissítés: 2008. október. 02. 16:08
Plázs
Melyik csokoládéhoz milyen bor illik?
A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt főleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el.
A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepően izgalmas, új ízharmónia - mondta Csizmadia András gasztrofilozófus. A tudósító kérdésére - hogyan illeszkedik az édes csokoládéhoz a savas bor? - Csizmadia András elmondta, hogy ilyenkor nem savas borokat kell választani. Mindegyik csokoládéhoz másfajta bor az ideális, de többnyire édesebb nedűk.
A szakemberek számos márkás csokoládét és különlegesen finom bort társítottak össze. Egyes mérsékelten édes, könnyű fehér- és tejcsokoládék keverékének ízéhez a kevéssé édes muskotály való, a krémmel töltött kókuszgolyókhoz pedig az egzotikus, "nagy déli muskotályok".
A narancsos és chilis csokoládékhoz az édes kadarka "parádés citrusos savai", míg a sztracsatellás fehér csokikhoz és a mézes-mandulás tejcsokikhoz az ötputtonyos tokajik illenek.
A pralinés, maracujás és kókuszos ízesítésű csokikhoz tokaji cuvée-t választott a gasztrofilozófus. A kávés és diós töltelékű étcsokoládékhoz a karakteres érlelésű aszú aromás jegyei valók. A 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé, konyakmeggy és marcipános konyakmeggyhez az érett portói a kiváló választás.
Egy 85 százalék kakaótartalmú csokoládé már egyáltalán nem édes, hanem maga a "férfias őserő." - így jellemezte a gasztronómus ezt a csemegét - amelyhez szerinte szikár, száraz, de mégis behízelgő, jó minőségű vörösbor kell, mondjuk egy teljesen beérett, bársonyos Merlot, ami töppedt szemeket is tartalmaz.
Matos Lajos orvosprofesszor megerősítette: komoly kutatások szerint mind a csokoládé, mind a bor élettani hatásai pozitívak. A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek a szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládé - de csak a magas, legalább 57 százalékos kakaótartalmú - csökkenti a vérnyomást, védi a szív és érrendszert. Nem mellesleg, teobromintartalmának köszönhetően frissítő, hangulatjavító élelmiszer.
Egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és a vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezt az eredményt egy placebócsokoládéval végzett kísérlet is megerősíti - tette hozzá Matos Lajos.
A hangsúly azonban a mértékletességen van. Csokoládét hetente két-három alkalommal ajánlatos nassolni, míg borból egy-két deci napi fogyasztása ajánlott. A minőség is fontos szempont. A csokoládé esetében figyelembe kell venni annak kalóriatartalmát is.
A szakemberek számos márkás csokoládét és különlegesen finom bort társítottak össze. Egyes mérsékelten édes, könnyű fehér- és tejcsokoládék keverékének ízéhez a kevéssé édes muskotály való, a krémmel töltött kókuszgolyókhoz pedig az egzotikus, "nagy déli muskotályok".
A narancsos és chilis csokoládékhoz az édes kadarka "parádés citrusos savai", míg a sztracsatellás fehér csokikhoz és a mézes-mandulás tejcsokikhoz az ötputtonyos tokajik illenek.
A pralinés, maracujás és kókuszos ízesítésű csokikhoz tokaji cuvée-t választott a gasztrofilozófus. A kávés és diós töltelékű étcsokoládékhoz a karakteres érlelésű aszú aromás jegyei valók. A 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé, konyakmeggy és marcipános konyakmeggyhez az érett portói a kiváló választás.
Egy 85 százalék kakaótartalmú csokoládé már egyáltalán nem édes, hanem maga a "férfias őserő." - így jellemezte a gasztronómus ezt a csemegét - amelyhez szerinte szikár, száraz, de mégis behízelgő, jó minőségű vörösbor kell, mondjuk egy teljesen beérett, bársonyos Merlot, ami töppedt szemeket is tartalmaz.
Matos Lajos orvosprofesszor megerősítette: komoly kutatások szerint mind a csokoládé, mind a bor élettani hatásai pozitívak. A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek a szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládé - de csak a magas, legalább 57 százalékos kakaótartalmú - csökkenti a vérnyomást, védi a szív és érrendszert. Nem mellesleg, teobromintartalmának köszönhetően frissítő, hangulatjavító élelmiszer.
Egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és a vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezt az eredményt egy placebócsokoládéval végzett kísérlet is megerősíti - tette hozzá Matos Lajos.
A hangsúly azonban a mértékletességen van. Csokoládét hetente két-három alkalommal ajánlatos nassolni, míg borból egy-két deci napi fogyasztása ajánlott. A minőség is fontos szempont. A csokoládé esetében figyelembe kell venni annak kalóriatartalmát is.
Tech
MTI
2007. június. 07. 09:01
Szex vagy csokoládé?
Plázs
MTI
2008. június. 07. 13:28
Fiatalítja a szívet a vörösbor
Plázs
MTI
2007. július. 05. 11:31
Napi két kocka étcsokoládé csökkenti a vérnyomást
Plázs
MTI
2008. szeptember. 24. 12:09
Sugárzás ellen védhet a vörösbor egyik összetevője
Plázs
MTI
2008. január. 17. 11:33