2007. július. 05. 11:31
MTI
Utolsó frissítés: 2007. július. 05. 11:25
Plázs
Napi két kocka étcsokoládé csökkenti a vérnyomást
Napi két kocka étcsokoládé csökkenti a vérnyomást, anélkül, hogy hizlalna - állapították meg német tudósok.
Korábban már kimutatták, hogy a kakaóban gazdag ételek, például az étcsokoládé kedvezően hatnak a szívre, de a tudósok attól tartottak, hogy a többi összetevő - cukor, zsiradék és a kalóriák - miatt elvész a jótékony hatás. Az Egyesült Államokban a héten közzétett tanulmány szerint viszont egy 30 kalóriás, 6,8 grammos étcsokoládé-szelet csökkentheti a vérnyomást anélkül, hogy káros mellékhatása lenne. "Kis mennyiségű étcsokoládé rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében" - mondta el Dick Taubert, a kölni klinika orvosa, akinek a tanulmánya a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban jelent meg.
A kísérletben magas vérnyomástól szenvedő, illetve veszélyes vérnyomási értékeket megközelítő alanyok - 24 nő és 20 férfi - vettek részt. A résztvevőket két csoportra osztották: az első csoport 18 héten át napi 6,3 grammnyi, természetes enzimeket tartalmazó étcsokoládét, a másik pedig ugyannyi, enzimek nélküli tejcsokoládét fogyasztott. Tizennyolc hét alatt az első csoport vérnyomásának felső értéke 3 százalékkal, az alsó érték pedig 2 százalékkal csökkent, miközben a testsúly, a koleszterin- és vércukorszint nem nőtt.
"Első pillantásra ez a csökkenés igen csekély, de ha mindenkinek ennyivel csökkenne a vérnyomása, a szív- és keringési betegségek okozta halálesetek száma öt százalékkal esne vissza" - mondta Taubert egy telefoninterjúban. A kutató azt is elmondta, hogy a "gyógymód" egyáltalán nem költséges: a kísérlethez a szupermarketban kapható legolcsóbb csokoládét használták fel. A csokoládéban 50 százaléknyi kakaó volt, de 40-60 százalékos kakaótartalmú csokoládé egyaránt megfelelő. Jelenleg minden harmadik amerikainak magas a vérnyomása, harminc százaléké pedig megközelíti a kóros értéket.
A kísérletben magas vérnyomástól szenvedő, illetve veszélyes vérnyomási értékeket megközelítő alanyok - 24 nő és 20 férfi - vettek részt. A résztvevőket két csoportra osztották: az első csoport 18 héten át napi 6,3 grammnyi, természetes enzimeket tartalmazó étcsokoládét, a másik pedig ugyannyi, enzimek nélküli tejcsokoládét fogyasztott. Tizennyolc hét alatt az első csoport vérnyomásának felső értéke 3 százalékkal, az alsó érték pedig 2 százalékkal csökkent, miközben a testsúly, a koleszterin- és vércukorszint nem nőtt.
"Első pillantásra ez a csökkenés igen csekély, de ha mindenkinek ennyivel csökkenne a vérnyomása, a szív- és keringési betegségek okozta halálesetek száma öt százalékkal esne vissza" - mondta Taubert egy telefoninterjúban. A kutató azt is elmondta, hogy a "gyógymód" egyáltalán nem költséges: a kísérlethez a szupermarketban kapható legolcsóbb csokoládét használták fel. A csokoládéban 50 százaléknyi kakaó volt, de 40-60 százalékos kakaótartalmú csokoládé egyaránt megfelelő. Jelenleg minden harmadik amerikainak magas a vérnyomása, harminc százaléké pedig megközelíti a kóros értéket.
Plázs
MTI
2007. február. 19. 19:00
Megelőzi a betegségeket a csokoládé
Plázs
MTI
2007. május. 15. 15:20
Hogyan gyógyítható a magas vérnyomás?
Plázs
hvg.hu
2007. április. 19. 11:33
Csökkentse vérnyomását csokoládéval!
Plázs
hvg.hu
2007. január. 11. 16:00
Miért vágyódunk a csokoládéra?
Plázs
hvg.hu
2006. december. 21. 06:10
Hogyan keseríti meg életünket a magas vérnyomás?
Tech
MTI
2007. június. 07. 09:01