Csökkentse vérnyomását csokoládéval!
A naponta fogyasztott csokoládé legalább olyan hatékony a vérnyomás egyenletes szinten tartásában, mint a béta-blokkolók vagy az ACE gátlók.
A kölni Germany’s University Hospital által elemzett számos, kakaótartalmú termékekről készült tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a napi szintű csokoládéevés a szisztolés vérnyomást átlagosan 4,7 Hg mm értékkel, míg a diasztolés vérnyomást átlagosan 2,8 Hg mm értékkel javítja a csokit egyáltalán nem fogyasztók esetében mért értékekhez képest. Ugyanez a tanulmány azt is kiderítette, hogy sem a fekete, sem a zöld teának nincs vérnyomás csökkentő hatása.
Gyógyszerek helyett © sxc.hu |
A kakaó kedvező hatását nem befolyásolta a nem, illetve testtömeg, ám a csokoládé úgy tűnik sokkal nagyobb hatással volt az enyhén magas vérnyomású fiatalokra, mint az átlagos vérnyomásúakra, vagy a hipertóniás idősebbekre. "Ha az átlag népesség naponta fogyasztana csokoládét, jelentősen javulna az egészségünk" – mondta Dirk Taubert, a University Hospital doktora. A csoki ugyanis húsz százalékkal csökkenti a stroke, tíz százalékkal a koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát, valamint nyolc százalékkal az elhalálozást.
Taubert és kollégái szerint a csoki napiszintű, ám ésszerű fogyasztása része lehet egy magas vérnyomás veszélyeit csökkentő programnak, mivel van olyan hatásos, mint az általánosan alkalmazott vérnyomáscsökkentő szerek, azaz a bétablokkolók vagy az ACE (angiotenzin-konvertáló enzim) gátlók.