Miért vágyódunk a csokoládéra?
A hormonok vagy más sejtszintű jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ.
Számos kutatás bizonyítja, hogy az édességek ingerlően hatnak szervezetünkre. A cukortartalmú ételek fogyasztása serkenti az inzulintermelést, amely ahhoz szükséges, hogy a cukor a test minden részébe eljusson, kivéve az agyat és az izmokat. Az agyunk ugyanis képes arra, hogy a glükózt az inzulin jelenléte nélkül is hasznosítsa - írja a NewsMax.
© sxc.hu |
Jelenleg is folynak az azt vizsgáló intenzív kutatások, hogy valójában a hormonok vagy más sejtszintű jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor. Mindez egyénenként változó lehet: néhány ember kielégülés-érzete nagyobb, mint másoké, a nők pedig jóval érzékenyebbek ezekre a jelzésekre. Több kutatás is vizsgálja a telítettség és az örömérzetet kiváltó hormonok közötti kapcsolatot, amelynek eredménye jó alapja lehet egy újfajta gyógykezelésnek az elkövetkezendő 5-10 évben.
Például az endorfin az agyban termelődik, a közérzetet javítja, míg a szerotonin örömérzetünk legfőbb okozója; ám ez nem jelenti azt, hogy ha minél több van a szervezetünkbe, annál jobb lesz. Tapasztalták ezt azok, akik átéltek már szerotoninszint emelkedést bizonyos gyógyszerek együttes alkalmazása miatt. Felvetődik az a kérdés is, ha az édességek örömérzetet okoznak, a cukorbetegek miért nem számolnak be kellemesebb érzésekről azokhoz képest, akiknek nem magas a vércukorszintjük? Így elképzelhető, hogy az ízlelőbimbóink és a szánkban valamilyen módon létrejövő jelek „tanítják” az agyat azokkal az információkkal, amely a csokoládéfogyasztásból adódik.