Gazdaság hvg.hu 2020. szeptember. 02. 11:22

A magyar háztartások 300 milliárd forinttal húzták meg a nadrágszíjat

Közel 9 százalékkal csökkent a fogyasztás.

2020 első félévében összesen 10 652 milliárd forintot költöttek a háztartások, ami így még több is, mint az előző év első hat hónapjának 10 499 milliárd forintja. Ebben minden benne van, amit a háztartások elkölthetnek a mindennapokban a bolti költekezésen kívül, például a vendéglátás, turizmus, autóvásárlás (hivatalos nyelven a háztartások fogyasztási célú kiadásai). De volt közben némi drágulás is, így mennyiségben (azaz volumenben) már visszaesést mutat a féléves mérleg, –1,1 százalékot – írja a KSH adatai alapján a Blokkk.com.

A második negyedévben nagyot zuhant a családi költekezés, 9 százalékot mutat a statisztika. Számszerűen a háztartások 400 milliárddal kevesebbet költöttek a spájzolós első negyedévhez képest, az előző év azonos negyedévéhez képest mérve pedig 300 milliárdot faragtak le.

A családi költekezés legnagyobb szelete a boltos vásárlás, ott a negyedéves visszaesés csak 4 százalék volt (áprilisban 10 százalékkal esett, májusban már csak 4százalék körül, júniusban pedig elérte az előző évi szintet), ami azt is jelzi, hogy a családok a mindennapi megélhetés legfontosabb területeire figyeltek legjobban, ami érthető is. De közben volt kijárási korlátozás is, így például a ruházati boltok forgalma 90 százalékkal zuhant áprilisban, a webköltekezés pedig megkétszereződött (de a pénzünk döntő részét ezzel együtt is a hagyományos boltokban költöttük, áprilisban is).

A második negyedévben a vártnál sokkal jobban, 13,6 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság. Az ipar teljesítménye 20,1 százalékkal zuhant. A gyógyszergyártás tudott egyedüliként növekedni, a leginkább a közúti járművek gyártása esett vissza. Az építőiparban 13,2 százalékos csökkenést mértek. A mezőgazdaság még könnyebben megúszta, ott csak 2,1 százalékost.

Karsai Gábor: Nem meglepő és nem mulatságos a magyar gazdaság visszaesése

A friss GDP-adatok után már nyoma sincs a kormányzat kincstári optimizmusának, pedig lehetett látni az előjeleket. Jelentős lesz idén a visszaesés és régiós szinten megint csak sereghajtók vagyunk. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettesének elemzése.

A szolgáltatásoknál 12,2 százalékos volt a csökkenés. A legnagyobb visszaesést nem meglepő módon a művészet, szórakozás kategóriában mérték, 27,1 százalékosat, de a szállítás, raktározás ágazatban is 24,6 százalékos volt a zuhanás. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban 12,6 százalékot esett. Egyedül a pénzügyi, biztosítási ágazatban volt növekedés, ott 3,4 százalékkal nőtt a hozzáadott érték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?