VG: Csányi vágóhídjára várnak a húsüzemek
A Világgazdaság szerint alapvetően megváltoztathatja a magyar húsipar szerkezetét a Csányi Sándor élelmiszer-ipari csoportjához fűződő mohácsi vágóhíd. Már csak egy teljes üzleti évet kell "fél lábon állva" kibírniuk a kombinátszerűen működő húsipari vállalatoknak, amelyek közül többen arra számítanak, hogy a mohácsi nagy vágóhíd 2016-os beindulása után csak a készítménygyártásra koncentrálhatnak – írja a lap.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta: a Magyarországon vágással és készítménygyártással is foglalkozó üzemeknek talán az a legnagyobb problémájuk, hogy a vágás-darabolást nemzetközi mércével mérve nem végzik eléggé hatékonyan. Így eleve drágább alapanyagból kezdik meg a készítmények gyártását. Ezt a hátrányt a gyártáskor próbálják ledolgozni, ami nem minden üzemnek, illetve nem minden készítmény esetében sikerül.
Éder Tamás megjegyezte: az Európai Unió nyugatabban fekvő országaiban a vágás erősen koncentrálódott. Néhány nagyobb kapacitású, modern üzemben zajlik a vágás, és az így előállított alapanyagot megvásárolva már a kisebb készítménygyártó üzemek is versenyképesek lehetnek.
Az érintett cégeknek ezért kapóra jöhet a Mohácson épülő vágóhíd. Ennek egy műszakban évi egymillió darabos kapacitása európai mércével mérve nem kiugró ugyan, de Magyarországon messze a legnagyobb üzem lesz.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.