Kinek kell 25 millió palack egri bor?
Az elmúlt másfél évtizedben az egri szőlészek és borászok némi tétova útkeresés után, mintha megtalálták volna az új (szakmai és üzleti szempontból egyaránt) követendő irányt. A helyszínen igyekeztünk megtudni, hogy pontosan merre is fordultak?
A Bükk hegység déli lankáin elterülő egri borvidék szőlőültetvényeinek összterületét 4500-5000 hektárnyira teszik, az itt termett szőlőből durva becsléssel 25 millió palack bor állítható elő évene. A környéken már legalább ezer esztendeje foglalkoznak borászattal. (Közbevetőleg az Eger melletti Kis-Eged hegy oldalában találtak rá a Vitis hungarica néven ismert ősszőlő levelének 30 millió éves megkövült lenyomatára. A hely szelleme úgy látszik jó darab ideje megtelepedett itt.)
A Nagy-Eged hegy | |
A Nagy-Eged hegy az egri borászok szerint az ország legjobb szőlő-termőterülete. Ideális a dőlése, a napsugarak beesési szöge közelít a merőlegeshez, s 530 méteres csúcspontjával a legmagasabb szőlő-termőterület az országban. Talaja ugyan olyan mészkő, mint ami Burgundiában található.
A környék vulkanikus hegyei között ez az egyetlen Pannon-tengerből itt maradt márgával tarkított mészkőhegy. A szőlő gyökere e puha márgaereken keresztül mélyen le tud hatolni a vízhez, akár tíz méternyire is. Végső soron a talaj- és klimatikus viszonyokat tekintve Magyarország Európában az egyetlen vidék, amelynek hasonlóak az adottságai, mint a nagy francia borvidékeknek. Az Eged hegy pedig e kiváló termőhelyek közül is kiemelkedik. |
Történetét tekintve Eger fehérboros vidék volt, ami nem csoda, hiszen Magyarországon a középkorban egyáltalán nem volt más csak fehér szőlő. A török elől menekülő szerbek hozták be az első kék szőlőket, kadarka vesszőket. A mezoklíma az egri borvidéken inkább a fehér szőlőfajták termesztésének kedvez, így érthetően még ma is a szőlőterületeknek majdnem a felén fehér fajták teremnek.
Az egri borvidék már közvetlenül a rendszerváltozás után fejlődésnek indult a magángazdaságok lábra kapásával, de az igazi minőségi ugrást onnan lehet számítani, amikor a nagyüzemi művelésre alkalmatlan, de nagyon is kiváló termőterületeket (Nagy-Eged, Pajdos) sikerült bevonni a művelésbe, megnövelve ezzel a szőlőültetvények összterületét. Az új, jó minőségű telepítésekkel, a világfajták elterjedésével, a terméskorlátozás és a dűlőszelekció bevezetésével a bortermelés alapjai jelentősen megerősödtek. Végül a nemzetközi borászatban elfogadott eredetvédelmi AOC rendszert is meghonosították. A vidék végül is napjainkra felkészült, hogy a nemzetközi piacokon is sikerrel szerepeljenek borai.
A helyszínen két pincészetben kerestük a választ, hogy az egri boroknak és borászatoknak milyen lehetőségeik vannak megkapaszkodni az újrarendeződő hazai, s a komoly túltermelési nehézségekkel küszködő nemzetközi piacokon. A Monarchia Borászat egy nagy nemzetközi vállalkozás részeként, jelentős közelmúltbeli beruházásokkal a háta mögött, s világviszonylatban is meglehetősen egyedi szervezeti rendszerben, Tóth István Tradicionális Pincészete pedig a hagyományokra, s szó szerint vett kézműves munkára alapozva, lépésről-lépésre fejlesztett családi vállalkozásként mutathat fel sikereket.
Pók Tamás főborász. Bemutatni Magyarország legszebb borait © hvg.hu |
Csúcsborok | ||
Tóth István Tradicionális Pincészete |
„Geomorfológiailag nagyon tagolt a borvidék. Sokféle dűlő, medence, lejtő, fekvés van. Így ha az ember helyesen választja a fajtát és a művelési módot, a könnyű fehérektől, a rozékon át a nehéz testes vörösekig mindent előállíthat. A pénzügyi, befektetési lehetőségek természetesen meghatározzák, hogy melyik borászat milyen piacot célozhat meg” – fejtette ki Pók Tamás. A Monanrchiánál megpróbálnak egy új, egyedi ízvilágot felépíteni, ami nem a hagyományos nyugati fajtákra (merlot, cabernet) épül, hanem új szőlőfajtákat alkalmaznak. Ennek révén jelent meg a kísérletekben a toszkán chianti alapfajtája, a sangiovese, de egy nemesítő, Kozma Pál például visszakeresztezéssel előállított régi magyar és eurázsiai fajtákat. Ezeket Pók Tamás a saját szőlőjében már elültette, s egyelőre még a megfelelő termésre várnak, hogy kipróbálhassák az új összetevőket.
„Az egyedi jellegnek, egzotikumnak is megvannak azonban a határai, amelyeket a piac jelöl ki. Nem szabad olyan mértékig eltérni a nemzetközi trendektől, ami már nagyon leszűkíti a piacnak azt a szegmensét, ahol vevőket lehet találni a magyar, s ezen belül az egri borra. Ez ugyanis piaci alapon alighanem finanszírozhatatlan lenne” – jelezte Szalay Dorottya, hogy inkább a piaci valóság mozgatja lépéseiket, semmint a korláttalan alkotóvágy.
Ahhoz, hogy magyar bort el lehessen adni például New Yorkban, ahol ott tülekednek az egész világ borkereskedői, nagyon speciális közönség kell: városi, kalandvágyó újra nyitott emberek. De azért annyira nem lehet különbözni e borokkal, hogy valóban kalandnak érezzék a vásárlást. Például a bordói típusú cuvé-kbe beletesznek egy kis kékfrankost, ennyi lehet a helyi sajátosság. „Az egri borok legfőbb jellegzetessége az intelligencia: a többet ésszel, mint erővel szemlélet érvényre jutása. A harmónia nem a túláradó tanninokból származik, hanem a szép gyümölcsök és a bársonyosság alakítja ki az egyensúlyt. Valami hasonló ez, ahogy a burgundi borok készülnek” – érzékelteti a főborász szakmai ideáljuk fő irányát.
„A bikavérnek sajnos olyan rossz az imázsa Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, hogy ezen a néven nem lehet a gyönyörű magyar borokat piacra vinni. A 2003-as Bikavér Superior például Bazilika elnevezéssel megy ki, mert ezen a módon kell védeni az előítéletektől. A magyar borokat azzal, hogy magyar, általában nem lehet eladni. Amerikában a Zöld Veltelinit kizárólag Grüner Veltlinerként tudjuk értékesíteni, de úgy, hogy az étteremtulajdonosnak megmutatja az emberünk: itt ez a bor, na hogy tetszik? Ha azt hallja, hogy legalább olyan szép, amelyeket az éttermes eddig ismert, csak akkor mondja meg, hogy nem Ausztriából érkezett, hanem magyar, s valamivel olcsóbb is a megszokottnál. Egyszóval a piacot csak nagyon lassan, lépésről-lépésre lehet felépíteni” – mutat rá a rideg valóságra az MMH ügyvezetője.
Szerinte eközben sokkal kevesebb hibát követhetnek el, mint azok, akik már felépítették a piacukat. Nagyon nagy engedményeket kénytelenek adni a kisebb minőségi eltérések esetén is. Ha rosszabb egy évjárat, az őket sokkal inkább sújtja, mint az elfogadott bortermelő országok cégeit. A hitelesség miatt a gyengébb évjáratokat akár 40-50 százalékkal olcsóban kénytelenek értékesíteni. Csakhogy ezeket a különbségeket az MMI-nek is szállító magyar borászatok nem képesek elviselni, s tiltakoznak, hiszen a borok nem ilyen arányban rosszabbak.
Az egri régióra jellemző az eltarthatóság, mert a hűvösebb mikroklíma miatt olyan savak alakulnak ki, amelyek megtartják a bort. Ez a piaci szereplés szempontjából látszólag szerencsének tekinthető. Ugyanakkor az érlelési idő is kitolódik, a bornak lassúbak a változásai az idő folyamán. Ezért az egri borokat nem szabad túl fiatalon inni. A késői szüretek miatt a külső levegő hőmérséklete is alacsony, és a hűvös pince miatt még egy év, hogy az almasav-bomlás megtörténjen, kerekedjen a bor, aztán még legalább két év, mire piacra lehet lépni vele. Sőt a régi feljegyzéseket is figyelembe véve igazi nagy bor Egerben négy-hat éves kora előtt soha nem is jelent meg. Eközben az üzleti érdekek arrafelé hajtják a termelőt, hogy gyorsan eladható fiatal borokkal operáljon, s minél kevesebb ideig álljon a pénz a megtermelt borban. Ennek megfelelően alakítják az ízlést is Amerikától Németországig a nagy piacokon, ahol ma már a könnyű, friss gyümölcsös fehér borokat keresik leginkább. Ez a trend sajnos nem használ az egri bornak.
Tóth István kézműves borász. Egyedi értékek felmutatása © hvg.hu |
Tóth István úgy véli, hogy a borvidék fennmaradásának záloga az egyedi értékek kiemelése. Szerinte erre a tradicionális borászat alkalmas, amely a termőhely, a fajta, az évjárat és a borász szerencsés találkozásának köszönhetően képes megmutatni egy-egy fajta értékeit. Ennek azonban megvan az ára: nem lehet folyamatosan és korlátlan mennyiségben előállítani a bort. A Tóth pincészet például 10 hektár szőlőtermését feldolgozva évente 40-50 ezer palackos termelést képes felvállalni. A kézműves borászat alapja emellett a „tisztán, természetesen, tisztességesen” hármas jelszava – állítja a borász, akinek az utolsó tíz évben valóságos rajongótábora alakult ki. A pincészet vörösborokra specializálódott, teljes termelésének körülbelül 70 százaléka bikavér, amelynek komponálását Tóth István tökélyre fejlesztette, a maradék 30 százalék pedig kékfrankos, cabernet és merlot.
Az Egri Bikavér | |
Az Egri Bikavér kétféle minőségben készül. Az úgynevezett „standard” legalább háromféle vörösbor házasításából születik. A szőlő olyan, az Egri Borvidékhez tartozó területről származhat, ahol a termést legfeljebb 13,2 t/ha mennyiségre korlátozták. A bort egy évig fahordóban kell érlelni, s utána palackozható. A „superior” minőségnél legalább négy szőlőfajta borát használják fel a házasításhoz, a szőlő terméskorlátozása szigorúbb, mindössze 8 t/ha a megengedett, a bort két évig érlelik fahordóban, s utána palackozzák.
|
A kis borászatok nehézségeinek másik oka, hogy – mint mondja – a technológiai borászatok kapaszkodója a laboratórium és a technológiában rejlő biztonság. Rengeteg borászati segédanyagot használnak fel, ezért végső soron képesek magukat függetleníteni az évjáratoktól. Ők a tömegpiaci igényeknek akarnak megfelelni, a nagy nemzetközi borkereskedő cégek ennek megfelelően folyamatosan ugyan azt a minőséget várják tőlük, s nem érdeklik őket a külső körülmények változásai. Ezt egy kézműves borászat nem szavatolhatja, ahol a hagyományokra, az intuícióra, a személyes tapasztalatokra alapozzák a termelést.
„Ez itt egy több száz éves riolit tufába vájt pince, ami egy parasztgazdaság borospincéje volt. Megvettük a mellette lévőt is, s összenyitottuk a kettőt, ezzel alakult ki a jelenlegi pincészet alapja. Mindig lépésről-lépésre haladtunk, mert a családban az idősebbektől azt tanultam, hogy takarékos üzemvitel kell. Ezért mind a mai napig a kisebbik fiam segítségével saját magam végzem el a borászati műveletek javát” – mutat rá a vállalkozás valóban családi jellegére Tóth István. Ezért nyugodtan állítható, hogy az innen kikerülő borok minden cseppjéhez köze van az általa elvégzett kétkezi munkának. Így nem túlzás, amikor azt állítja: ez a pincészet tulajdonképpen egy élet munkáját testesíti meg.
A bor árrése 4-5 éve folyamatosan szűkül, aminek következtében az utóbbi években nem jutott pénz további fejlesztésekre. Ráadásul a piaci körülmények is átalakulóban vannak, főleg a szőlőtermelés oldalán folyamatosak a változások. Az EU által támogatott szőlőkivágás olyan feltételekkel történhet, hogy egy-egy területet végleg kivonnak a termelésből. „Ez például Franciaországban egyáltalán nem éri meg a borászoknak, mert ott még akkora az állami támogatás, amivel együtt képesek talpon maradni. Itt viszont a szőlőkivágások eredményeként egyre kevesebb ember marad ebben az ágazatban. S mivel a szőlőtermelő vállalkozások negyede-ötöde így is veszteséges sok a kérdőjel a szőlőtermesztés jövőjében. Manapság már egyre nehezebb napszámba embereket felfogadni. Jelenleg egy reggel 7-től délután 3-ig félórás ebédszünettel tartó műszakért 4 ezer forintot adnak. Ennyiért nem mindenki vállalja például az 530 méter magas Eged hegyen a 30-40 százalékos lejtőn való megerőltető munkát. Újabban emiatt egyre többen érkeznek a határon túlról, mert munka van bőven” – sorolja az újabb keletű nehézségeket, majd emeli ki az egri borvidék legnyilvánvalóbb tényét Tóth István.
Riolit tufába vájt tipikus egri borospince. Ma a Monarchia borai érlelődnek benne © hvg.hu |
„A borászok éppen az utolsó hónapokban kezdtek el szorosabban összefogni annak érdekében, hogy minél szélesebb körben terjesszék el a magasabb minőség iránti igényt, elkötelezettséget. A piacon pontosan érzékelhető volt annak jelentősége, hogy tavaly Vincze Bélát választották meg az év bortermelőjének. Ez nagyon sok ember figyelmét fordította Eger felé, olyanokét is, akiknek korábban a vörösborról kizárólag Villány, esetleg Szekszárd jutott eszükbe. Az Egri Borvidékért Alapítvány (amely a terület vezető borászait maga mögött tudhatja) nemrégiben tartotta első bemutatkozását a Magyar Tudományos Akadémián. Ez egy olyan védegylet, amelyhez mindig csak 15 borász és borászat tartozik, a kuratórium pedig évente dönt arról hogy kiket illet meg a tagság, ezzel esetleg felülbírálva egy korábbi döntésüket. Azaz elég nagy a verseny az elitben való bennmaradásért” – közölte Kinback Szilvia, a Monarchia Borászat brand managere.
A 2004-es évjárattól kezdve már minden minőségi boron ott van az egri védjegy, amit azok a bortermelők alkalmaznak, akik önként alávetik magukat a szigorú eredetvédelmi előírásoknak. A csomagolásra, a borok kiállítására vonatkozó szabályok azonban még nem születtek meg teljes egészükben. Ezért az Egri Borvidékért Alapítvány felvállalta, hogy megtervezteti az eredetvédett borok a bikavér csomagolását. E munkában támogatja őket az Egri Borvidék Borminősítő Bizottsága is, amely havonta összegyűlve (érzékszervileg bírálva, kóstolás alapján) eldönti, használhatja-e az adott bor az Egri Bikavér nevet, előminősíti a bikavéreket, illetve a piacon már megjelent palackokat visszaellenőrzik. Ezzel együtt a borászok egyetértenek abban, hogy nem elég szigorú és konzekvens az ellenőrzés, számonkérés és érdekvédelem. Sokan a mai érdekeket nézik, és kevésbé foglalkoztatja őket, hogy öt év múlva el tudnak-e adni. „Ma már egyetértés van abban, hogy hamarosan csak az a bor kaphatja meg a bikavér név használati jogát, amelyet az Egri Borvidékért Alapítvány által jóváhagyott egyedi palackokba töltenek, s amelyik borra a vezető borászok is áldásukat adják. Itt nem lehet megalkudni, ki kell állni a minőség mellett” – szögezi le Tóth István.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.