UNIÓS BORPIACI REFORM
Radikális reformmal kívánja helyreállítani az uniós bor versenyképességét az Európai Bizottság (EB), amely hivatalosan...
Radikális reformmal kívánja helyreállítani az uniós bor versenyképességét az Európai Bizottság (EB), amely hivatalosan június 22-én teszi közzé az erről szóló javaslatait. Az EU tagállamaiban évi 176 millió hektoliter bor készül, a világtermelés 60 százaléka. Hasonló a 25-ök részesedése a világ 67 millió hektoliteres exportjából is, ám az EU-ba - elsősorban Ausztráliából, Dél-Afrikából, Argentínából, Chiléből és Kaliforniából - érkező import sokkal gyorsabban nő, mint az uniós kivitel. Az unió évente 1,2-1,3 milliárd eurót költ a borágazatra, de ebből csupán 1,4 milliót fordítanak promócióra, miközben félmilliárd euróba kerül a borfölösleg magántárolásának, alternatív felhasználásának és főként lepárlásának a támogatása. A körvonalazódó brüsszeli elképzelés szerint a kínálat korlátozására öt év alatt több mint 11 százalékkal - 400 ezer hektárral - csökkentenék a szőlőültetvények területét, ami kivágási támogatás formájában összesen 2,4 milliárd eurót emésztene fel. A jelenlegi intervenciós rendszert lényegében eltörölnék, helyét szerkezetátalakítási és promóciós támogatás venné át. Az EB a tagállamokkal folytatott egyeztetések után decemberben vagy januárban teszi le a miniszteri tanács asztalára a jogszabálytervezetet. Az uniós bortermelés 80 százalékát adó Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália nemrég közös memorandumban ismertette álláspontját, egyebek közt szorgalmazva a kényszerlepárlás fenntartását. Magyar hivatalos álláspont egyelőre nincs ebben az ügyben.