2005. július. 21. 13:20 MTI Utolsó frissítés: 2005. július. 21. 13:23 Gazdaság

Együtt a francia borászokkal az amerikai piacon

A francia és magyar bormarketing közös erővel próbálná megdolgozni az amerikai piacot. Ezt célozza a Rhone és Elzász környéki borszakemberek és a Magyar Bormarketing Kht. tervezett együttműködése.

Magyar-francia borpiaci együttműködésre tett javaslatot az a Rhone és Elzász vidékéről érkező francia bormarketing delegáció, amely az amerikai piacon szeretne együttműködni a jövőben magyar borászokkal - jelentette be Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese.
   
A két francia borvidékről érkezett szakértők tárgyaltak a Magyar Bormarketing Kht. alapítóinak megbízottaival, ajánlatot téve arra, hogy a két francia borvidék és a Magyar Bormarketing Kht. közösen pályázzon uniós forrásokra annak érdekében, hogy a Rhone vidéki vörös-, valamint az elzászi fehér borokat és a tokaji borokat jobban megismertessék az amerikai borpiacon.
   
A program három évre szólna, és évenként 1-1 millió euró állna rendelkezésre az amerikai piac megdolgozására. A pályázatot október 1-ig kell az Unióhoz benyújtani.  
    
Az együttműködési szerződést néhány héten belül alá lehet írni, és így reális esély nyílik arra, hogy a tokaji bort valóban ismertté lehessen tenni az Egyesült Államokban.
   
A főtitkár-helyettes kiemelte, hogy a pályázaton a magyarok egyenrangú félként vesznek részt, és a továbbiakban újabb Európai Unión kívüli országokban is látnak lehetőséget ilyen együttműködésre a franciákkal.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?