Gasztro hvg.hu 2015. május. 20. 15:38

Tíz ütős érv - amiért érdemes halat enni

Lehet, hogy nem kell hunyorognunk, ha az étlapot akarjuk böngészni, és még arra is rájövünk, honnan ismerjük a másik asztalnál ülőt, aki szívélyesen köszönget. S nem azért, mert előkotorjuk a táskánkból a szemüvegünket, meg titkon belenézünk a telefonregiszterünkbe, hátha eszünkbe jut izékének a neve.

Lehet, hogy csak fel kellene vennünk egy új szokást. Aminek ráadásul még „íze” is van. Akinek ez kis képzavar, annak már mondjuk is: a rendszeres halevésről van szó.

Egy pikáns halleves?
Gy.Zs.

  A NetPincér összegyűjtött tíz érvet, amiért érdemes a sátoros ünnepeken innen s túl, a mindennapokban halételeket fogyasztanunk.

1. Az eszkimók alapvető tápláléka a hal, melynek köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedések számukra szinte ismeretlenek.

2. A hal tele van omega-3 zsírsavval, amely segít az egészséges koleszterinszint fenntartásában, ráadásul laza szövetszerkezetű húsa miatt könnyen meg tudjuk emészteni. Egyszerűen beilleszthető a napi étrendbe.

3. Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Kutatások megállapították, hogy azoknál, akik heti rendszerességgel fogyasztanak halat (sült vagy főtt formában), ötször kisebb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór.

4. Magyarország  vízrajzi és klimatikus adottságai kedveznek az édesvízi haltenyésztésnek és halászatnak. Ha vízparti településen járunk, kóstoljuk meg a különleges helyi halételeket. Az igazi bajai halászlében vagy szilvásváradi pisztrángban garantáltan nem fogunk csalódni.

5. Ha nem szeretnénk az otthoni elkészítéssel vesződni, rendeljünk halételeket. Egyre több étterem szállít házhoz frissen elkészített halas fogásokat.

6. A várandós nők, szoptatós kismamák számára kifejezetten ajánlott a tengeri hal fogyasztása, mivel a terhesség utolsó szakaszában az omega-3 zsírsavak támogatják az embrió agyának fejlődését.

8. A halhús A, D, B12, B1, B2 vitamint, kisebb mennyiségben niacint, pantoténsavat (B5-vitamin) és E-vitamint tartalmaz, és nem utolsó sorban gazdag foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kálcium forrás.

9. Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy többnyire a látásunk is romlik. Fogyasszunk heti háromszor zsíros halat, mint amilyen a makréla, a hering vagy a lazac és megspórolhatjuk a szemüveg árát.

10. Fel tudnánk sorolni mi volt az első öt pont? Ha nem, akkor tényleg éppen itt az ideje, hogy több halat együnk. A rendszeres halfogyasztás segíti azon agyi területek épségének megőrzését, amelyek a rövid távú memóriáért és a koncentrációs képességért felelősek.