Ismét új helyszínen, ezúttal Budapest szívében, az Andrássy úton jelenik meg szeptember 20-21-én a Street Food Show-val összekötött Főzdefeszt. Ezen a különleges hétvégén a Clark Ádám tértől a Vajdahunyad várig csak gyalog lehet végigsétálni.
Az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Autómentes Napnak (hétvégének) köszönhetően szabad a vásár, nem kell félteni a jogosítványt, négykerék helyett két láb ( vagy két kerék?) és jöhet a jó sörözés, jó étvágy.
A Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között több mint 80 standon mutatkoznak be a legjobb magyar kézműves sörök és a legizgalmasabb street food-ok. Számos új főzde, tucatnyi új sörkülönlegesség, premier előtti étterem-bemutatók, egzotikus és házias gyorskaják versengenek a közönség figyelméért és forintjaiért.
A fesztiválon számos új szereplő jelenik meg kaja-és sörfronton egyaránt, de természetesen itt lesznek a megszokott kedvencek is. Kóstoljunk bele egy kicsit a kínálatba.
Az alig pár éves pesti sörforradalom gyermeke a Reketye Sörfőzde, ami a Jónás Kézműves Sörházból nőtt ki, és alapsöre a Jónás Ravasz Hódja. A Sümegbeert évek óta várták a fesztre, és most végre megérkezik, hogy bemutatkozzon Pesten is. Itt lesz a nyírlaki Dínó is, amelyik 20 éve főzi a bajor világost, mostanra pedig újított, barna, vörös és ribizlis sörrel. Szintén régóta bujkáló helyi érdekű sörfőzde volt a jászapáti Lados Sörfőzde, amelyhez idén a sörforradalmon felnőtt gerillák csatlakoztak és most egy amerikai komlós félbarna ale-lel és egy amerikai IPA-val, valamint egy, a Bázis Sörfőzdés Izsó Péter által főzött Grafit nevű európai komlós barna ale-lel mutatkoznak be.
Természetesen itt lesz a hagyományos élcsapat – Fót, Stari, Serforrás, Gyertyános, és sokan mások – a maga állandó szortimentjével, valamint szezonális különlegességeikkel, és felvonulnak a folyton új meglepetésekkel jelentkező gerillák (Tibeer, Csupor, Zodiac és a többiek). Egyesek már saját standot állítanak, mint a Hara Punk, a Hedon, vagy a Rothbeer. A Hara Punk a közönséggel szavaztatta meg, milyen sört készítsen, így jött létre a Lemon? No Thanks búzasörük. A szezon slágere a saison, az újjáélesztett archaikus francia aratósör, de egyre népszerűbbek az innovatív alacsony alkoholtartalmú, könnyed ivósörök, mint például a Hopfanatic American Pale Ale-je, és persze még mindig király az India Pale Ale, és az amerikai komlók.
Folytatódik a gyümölcssör-őrület a Gyertyános Sörfőzde ananászos-lime-os és birsalmás sörével, a Serforrás Gesztenyés különlegességével, a Fapados Sörbolt által fejlesztett zöldalmás vörös sörrel, és más új szilvással és meggyessel.
Ezúttal Erdély is bemutatkozik a fesztiválon. Megkóstolhatjuk a kolozsvári Clausenburger kisüzemi söreit, a Salvator likőröket, és valódi medvehúsból készült street food-ot hoznak, amit mi másnak is hívhatnának, mint Medvetalp. A nemzetközi szortimentet bővíti a Caledonia, a csak általa csapolt skót Belhaven sörökkel, és az USA-ból a Kentucky Ales sörfőzde, amelyik hordóérlelt söröket mutat fel.
A Street-food-osok erősítéssel érkeznek majd’ 30 standon, köztük ott lesz például Budapest egyik legjobb levesezője, a Nyakleves, aztán az ősszel a Nagymező utcában nyíló Hokedli, ami” premier „előtt főzi a kakukkfüves murokfőzeléket a flaszteren. Visszatér a Street Food Show történetének kétségkívül legnagyobb sztárja, A Sonkás, vagyis Gódor András és Kurunczi József jóvoltából újra halkan susog majd a Berkel szeletelő, lesz leheletvékony, zamatos sonka, de biztos gondoskodnak meglepetésről is. S persze megint eljön a Vörös Homár, amelyik a júniusi feszten 3 nap alatt 800 osztrigát adott el a pesti közönségnek. Először települ ki a Falk Miksa utcai Bontxo, úgyis mint a főváros egyik legnépszerűbb, baszk konyhát vivő vendéglátóhelye. A Gurung és csapata, a Wok&Tandoori alig győzte gyártani a naan-t a júniusi Street Food Show-ra, annyira kapós volt az indiaiak hagyományos kenyérlepénye. Nyáron „feltúrbózták” magukat, közkívánatra újra jönnek és gyúrnak. Ugyanígy újráz a Húspatika, a Csöppentő, a Pista bá’, a Pilvax közben hamarosan új éttermet nyitó Wang, a Gyradiko, a W35, a szuper installációval készülő, nemrég a harmadik egységükkel is előrukkoló Tamp & Pull.
S persze itt lesznek a fesztesek „üdvöskéi” , a Food Truckok. Konvojban halad a Zing, a tésztákat kocsikáztató Pasta Station, kistesója, a Gourm’n’go, a franciásan bájos, de Fellini szellemét is megidéző Piknik Utczabár, a lángos- és fánkkirály Tésztafeszítő Kisiparos. A berliniek kedvenc gyorsételét, a curry wurstot, vagyis a currys, ketchupos főtt, majd megsütött virslit a Berlin Cantin hozza el a Street Food Show-ra, és a Cake Shop is egy autóból tolja a cukormázat. A kettőt azért ne párosítsuk, még sörrel se…
Belépő természetesen ezúttal sem lesz, viszont mindenki szavazhat a kedvenc kézműves sörére, és a fesztivál után kiderül, hogy az előző Főzdefesztes, vagyis az egész éves szavazás során a közönség melyik sört tartotta a legjobbnak.