Paprikás csirke a karibi szigeteken - recept
Az Északi-sark, a Góbi-sivatag, Bamako és Brüsszel után Trinidad és Tobago szigetén készült el a legautentikusabbnak titulált magyar étel: a paprikás csirke.
Az ötödik Lucullus expedicíó keretében január végén, Magyarországtól 8500 kilométerre kóstolgatták a karibiak a fűszeres paprikás csirkét, ami mellé természetesen olyan hungarikum is az asztalra került, mint a pálinka.
A magyar gasztronómiának efféle, nem szokványos, talán kicsit extrém népszerűsítése a Lucullus baráti társaság (ma már önálló vállalkozás) nevéhez fűződik. Ők találták ki öt esztendővel ezelőtt, hogy expedíciók keretében ismertetik meg a világ különböző pontjain a magyar konyhát. Közben maguk is tanulnak, tapasztalataikat egy-egy vacsoraesten osztják meg az itthoni érdeklődőkkel.
Így kerül majd nálunk az asztalra kalalu, roti és pilau – azaz hamarosan karibi vacsora Magyarországon. Turóczi Gábor, az expedíció és a Lucullus vezetője Trinidad és Tobago-n igyekezett megismerkedni a helyi ételkészítési szokásokkal. S tárgyalt az országot alapító afrikai és hindu leszármazottak oly képviselőivel, akik segítenek, hogy hamarosan Magyarországon is megszervezzenek egy autentikus karibi trinidad- és tobagoi vacsoraest. Közelebb hozva így a kultúrákat egymáshoz, megismertetve a különböző ételkészítési szokásokat, fűszerhasználati módokat. Az afrikai és indiai ízeket felvonultató vacsora menüje összeállt, az ottani fűszerek a rendelkezésre állnak, és már folyik az egyeztetés a megfelelő szakácsokkal a vacsora technikai megvalósításáról.
Az expedíciós recept Paprikás csirke (Jalecz Lajos konyhamester XIX. századi gyűjtése alapján) |
Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg mangalicazsír, 2 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 csirkecomb, 2 csirkeszárny, Édes-csípős paprikakeverék, (esetleg erős paprika kivonat), só, feketebors, köménymag, 1 evőkanál sűrített paradicsom vagy lecsó, víz. |