2008. február. 08. 10:19 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2008. február. 07. 21:46 Gasztro

Fúzió vagy konfúzió?

A Barakkából elhíresült séf, Segal Viktor a gasztroguruk legnagyobb örömére nem szűnt meg működni, köszöni, jól van. Saját éttermet nyitott. Sokan várják a pillanatot, hogy megtapasztalhassák, mit nyújt a hely. Mi már jártunk a Terézvárosban néhány hónapja nyílt, legújabb Segal étteremben.

Az üvegablakon bepillantva az étterem eleganciája akár kis szorongást is kelthet. Bennem is felmerült az első pillanatban, hogyan költhetek el kellemes, kötetlen hangulatú vacsorát a steril, letisztult a környezetben, ahol precízen teszik a dolgukat a pincérek, és nincs pardon a konyhafronton sem.
Valószínűleg az évek óta összeszokott csapat teszi, vagy a séf sürgése-forgása a vendégek között – mindenesetre meglepően könnyedén oldódik hangulatunk még az előétel előtt.

Fűzöldek a falak, a pultot barna fabetét uralja, ami még imitt-amott visszaköszön. A két színt tompítja a bézs, mely belopakodik a karakteres színek közé. Minimalista dizájn, ízlésességet és mértékletességet tükröz – harmóniában az ételfilozófiájukkal. Nem véletlen: az étterem kialakításánál magyarázat helyett egyszerűen a lakberendező szakember elé tettek egy gusztusosan, stílusosan elkészített ételt, mondván, a végeredmény ezzel legyen harmóniában.

Ami a fúziós konyhát illeti, a híres séf és tulajdonos szerint nagy különbség van fúzió és konfúzió között. Ételeiben különleges egységet alkot az európai húsválaszték a világ minden tájáról beszerzett – japán, kínai, ázsiai és ötvözött – körettel.

Ételtárlat
A kedvcsináló fogások közül érdemes a korianderes-chilis csicseriborsó-levessel kezdeni, melyet – már ha szeretjük a tengeri herkentyűket – sült tintahal követhet korianderes pisztácia-pesztóban. Igazán egyedi ízkombinációját a friss mangó még jobban megbolondítja.
A korábbi székhelyről jól ismert fogásokból ide is áthoztak néhányat, de a törzsvendégek is találnak újdonságokat.

A főételek között nyulat, marhát és csirkét is kínálnak, de ha igazi különlegességre vágyunk, a Dorade Royal hal grillezett zöldséggel, céklás-gyömbéres mártással világbajnok. Igaz, van benne néhány szálka, de megéri a bíbelődést. A lazachoz felszolgált parta nevű köretet pedig mindenféleképpen érdemes kipróbálni. A levélbe göngyölt, erősen fűszeres csicseriborsókrémet először gőzölik, majd amikor összeállt és szeletelhető, kicsit visszadugják a sütőbe.

A desszertről azért nem ajánlatos lemondani, mert például az ötfűszeres á la minute csokoládésoufflé mindenkinek más emléket hozhat elő. Akár Proust teába mártott Madeleine süteménye… Voltak olyanok, akiknek a fahéj a karácsonyt jutotta eszébe, másoknak a zsúfolt ázsiai utcák, piacok ugrottak be. Pikáns, nem hagyományos desszerttel lesz dolgunk, és az eredmény felemelő. Főleg, ha mellé kellemes bort is kóstolunk, mondjuk Gróf Buttler Portugiserét, melynek mindössze 790 forint decije. Amúgy itt számos kis borászat „pár tételes” borait ihatjuk, például a Szecskő pincéét Gyöngyöspatáról vagy Németh Attiláét Márról.

Ötfogásos menüt – 7900 forintért – is összeállítanak nekünk, hogy teljesebb íztérképet kaphassunk a Segal világából.

Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 10000-12000 Ft.
Egy presszó kávé ára: 490 Ft.
Konyha: fúziós konyha
HVG tetszési index (max. 10): 9
Étterem: X Bár: X Egyéb:
Bankkártyák elfogadása: minden, kivéve a Diners

Cím: VI. ker. Budapest, Ó utca 43-49.
Tel.: 06-1-354-7888
Nyitva: 12-24 óráig minden nap
Web: www.segal.hu

 
Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.