Szecesszió, Windsor, Callas
Az Andrássy út – visszanyerve régi nevét és fényét – Budapest egyik legszebb útja lett, amely már nem szolid borozóiról, füstös sörözőiről, maszatos portálú üzleteiről ismerszik meg. Főleg nem az Operaház környékén. A patinás boltok vásárlói értékelik a pazar külsőt, a luxust, és a többi már jóformán nem is számít.
Az L alakú, hagyományosan kávéház alaprajzú helyiség – lásd Centrál, New York – egy részét az eredeti állapotnak megfelelően alakították ki, ötvözve több extrával. Az eredeti állapot ugyanis – természetesen – kávéház volt. Az 1883-ban, Feund Zsigmond tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Sugár úti palota aljában bizonyos Seemann Károly működtette előbb Szecesszió, majd Windsor néven kávéházát. (Seemann a Centrál és a Hadik Kávéház alapításában is részt vett.) Aztán ez a műintézmény is a kávéházsiratók listájára került: a gyönyörű, boltíves falak között évtizedekig egy jegypénztár működött, majd bedeszkázták a portálokat.
A mostani arculat tervezése David Collins híres londoni belsőépítész nevéhez fűződik. Az eredmény látványos: aprólékosság és precízen átgondolt tematika a meghatározó. Collins behatóan tanulmányozta a budapesti építészettörténetet, megszerezve a kávéház korabeli dokumentációit is. Így sikerült megidéznie az eredeti miliőt, miközben extravagáns megoldásokat alkalmazott. A megmaradt stukkó-, majolika és üvegmozaik díszeket régi szépségükben láthatjuk. A hatalmas, elegáns térben egyedi tervezésű rézcsillárok, márvány mozaik padlóburkolat, kókuszdió bevonású bárpult, antikolt bőrbevonatú ülőgarnitúrák, belga kézműves bútorok fogadják a betérőt. Mind az egyedi formatervezés ékes példái. Na és persze az ajtók, egytől egyig fekete lakk bevonattal, akár megannyi zongora fedele. Íme néhány figyelemreméltó momentum, amit az óvatlan „gasztrólátogató”, aki csak egy jó kávéra, süteményre, könnyű ebédre, uzsonnára akarna betérni, sem hagyhat figyelmen kívül .
Kora tavasztól késő őszig persze vitathatatlanul a Dalszínház utcai terasz a kávéház legvonzóbb része. Ezen nem is kellett sokat dolgozni, a „szomszédság” megteszi hatását, a látványt csak elrontani lett volna nehéz.
Ételtárlat
Ha a dizájn mellett valami mást is szeretnénk élvezni, először is érdemes a pezsgőkínálattal megismerkedni, s ha már ilyen helyet választottunk, ne sajnáljunk magunktól egy pohár nemes nedűt. Hozzá méltó előétel lehet például a pácolt lazac gyömbéres sajttortával, vagy a libamáj créme brulée málnás hagymalekvárral. Hát még a Salat aux Campagne, azaz szürkemarhasonka és libamáj szarvasgombaolajjal. Az adagok valóban előételnyiek.
A konyha főleg nemzetközi fogásokra rendezkedett be, s jelentős, meglepően jó minőségű a sushikínálata is. A halválaszték is igazán figyelemre méltó. Az ausztrál king fish vajban sütve mangó-rák salsával és chili créme fraiche társaságában tálalva maradandó ízélmény lehet. Egy másik érdekesség a Red Snapper roston, melyet posírozott bébizöldségekkel és kakukkfű fagylalttal szervíroznak.
Az elnevezések kissé flancosak, de akad pincér, aki készséggel segít a magyarra fordításukban. A szemkontaktust azért ilyenkor inkább kerüljük. Ha valami kevésbé egzotikusra vágyunk, előfordulhat, hogy nem vesszük visszafelé a levegőt a Callas konyhatudományától. Amit egy melegkonyhás kávéházban tudnak, az itt kevésbé fontos, hiszen a luxuson a hangsúly. Amihez borkulturálisan is jobb, ha alkalmazkodunk: kérésre minden fogáshoz sommelier ajánl borokat. Ha hálás és értő közönséget feltételez, elénk kerülhet egy-egy, az itallapon nem szereplő különlegesebb palack is.
Az étterem alatt hatalmas konyha működik, s egy komplett cukrászat ontja a desszerteket, süteményeket. Az eperkehely marcipános vanília- és eperfagylalttal, vagy a csokoládékehely brownie-val és csokicsipsszel képes a kábulatba ejtésre. Áruk persze igen borsos.
De „kávéházazni”, a délutáni órákban egy kis édességre – mondjuk aszalt gyümölcsös kalácspudingra, francia csokoládétortára – és egy kapucsinóra betérni laposabb pénztárcával sem kockázatos. Sőt, egy ezresből pazar körülmények között reggelizhetünk.
Most már csak az kellene, hogy a nem mindennapi környezethez, a különlegességekhez kifogástalan felszolgálás is társuljon, és némely pincérlányok mellőzzék a közeli körútra emlékeztető stílusgyakorlatokat. S egyet ne feledjünk: ez itt nem a „törzskávéházakból” zenés kávéházakba vándorló irodalmi korhelyek terepe.
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal: 13 000-15 000 Ft
Egy presszó kávé ára: 420 Ft
Konyha: nemzetközi, fúziós
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXXX (6)
Étterem: X Bár: X Egyéb: terasz
Bankkártyák elfogadása: minden
Elérhetőség:
Cím: VI. ker. Budapest, Andrássy út. 20.
Tel.: 06-354-0954
Nyitva: 8-24 óráig, szombat-vasárnap 10-24 óráig
Web.: www.callascafe.hu
Gőgh Csilla - Gyimesi Zsuzsa