2008. január. 09. 10:12
Szikora Katalin
Utolsó frissítés: 2008. január. 08. 21:07
Gasztro
Omlós, ízes csemege a sütőtök
Faluhelyen mindig kedvelt eledel volt, ínséges időkben alapvető táplálék a mai konyha újra fölfedezett, sokféle formában elkészíthető alapanyaga, a sütőtök. Amit tud: ízletes, vitamindús, és ráadásul még olcsó is.
© Gyimesi Zsuzsa |
A sütőtök egyik legegyszerűbb elkészítési módja a krémleves. Kell hozzá egy kis húsleves alaplé – kényelmesebbek leveskockával is beérhetik –, némi tejszín vagy tej a megfőtt s pürésített tök lazításához, és só, bors. Tálaláskor pirított tökmaggal szórjuk meg. Fokozhatjuk az ízhatást, ha egy csöppnyi tökmagolajjal meglocsoljuk. Szarvasgombaolajjal pedig kifejezetten különleges lesz. Egy családnak egy fél kanadai, vagy körte formájú bébitök is elég, az eredeti, 6-8 kilósra is megnőtt sütőtökből pedig egy-két jókora szelet.
Vásárláskor érdemes alaposan szemügyre venni a kiszemelt darabot. Minél narancsosabb, mélysárga színű a húsa, annál gazdagabb vitaminokban, főleg béta-karotinban. Fontos az is, hogy a felülete feszes, ép legyen. Ha foltos, nyomásra szottyadt, az a romlás, a fagyás jele.
Otthon ajánlatos a héját alaposan megmosni. Szép pirosra süssük a sütőben. Sülés közben karamallizálódik a benne lévő cukor: ez adja az aromáját. A sülés vége felé „rásegíthetünk” kevés mézzel, barna cukorral.
Ez a téli csemege omlósságával, édességével nemcsak változatosságot hoz a friss alapanyagokban szegény hónapokban, hanem kitűnő vitaminforrást is jelent. Jelentős karotintartalmával pótolja a napfény hiányát, mert éppen annyi A-vitamint állít elő, amennyire a szervezetnek szüksége van. Ezen kívül sok benne a természetes C-vitamin, a cukor, a fehérje és az emészthető rost. Annyi szénhidrátot tartalmaz, mint a burgonya. Kalóriatartalma nem magas: 100 grammban kevesebb van 400 kalóriánál.
© Gyimesi Zsuzsa |
Édeskés íze miatt felhasználáskor jól tűri a fűszerezést. A hónap séfje, Mógor Attila például fahéjjal szórja meg, de illik hozzá a szerecsendió, a szegfűszeg, a sáfrány, a vanília is. A bátrabbak kipróbálhatják reszelt gyömbérrel, curryvel és babérlevéllel is.
Mivel könnyen emészthető, a csecsemőknek is alapvető táplálékuk. Belsejét kockákra vágva savanyúságnak is elkészíthetjük, vagy salátatálak kelléke lehet. Nyersen a leve fogyasztható – préselés után –, akár más gyümölcsökkel együtt, nemcsak az íze miatt, hanem gyógyhatásáért is. Enyhíti a megfázás tüneteit, főleg a nyálkahártyák gyulladásait csökkenti. Mivel egyenlő arányban fordul elő benne a kalcium, a foszfor és a megnézium, ezért tökéletes felszívódás esetén a három ásványi anyag gyógyító ereje hatványozottan érvényesül.
Megsütve tejes turmixot készíthetünk belőle, vagy akár lekvárt is, ha nem akarjuk nélkülözni a hosszú nyári napokon. Lehet torta vagy akár rétes krémtölteléke, de fánk is készülhet belőle, ha tojást, zsemlemorzsát, lisztet és fűszereket adunk hozzá.
Gasztro
Gőgh Csilla
2007. december. 17. 11:00
A lovagok szigetén
Gasztro
2007. december. 20. 13:07
A mestercukrász karácsonyi bejglitippje
Gasztro
2007. december. 05. 18:49
Életelíxir a konyhában
Gasztro
Szikora Katalin
2007. december. 13. 10:35
Halak Tiszán innen, Dunán túl
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. december. 11. 13:50
Hízók alkonya
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. december. 29. 09:50
Szilveszteri malacságok: hogyan búcsúztassuk az óévet?
Itthon
MTI
2007. december. 21. 08:18
Halpiac: tavalyi árakon a ponty
Gasztro
Kovács Gábor
2007. december. 07. 10:11
Sörkorcsolya, borszánkó
Gasztro
hvg.hu
2007. december. 31. 11:19