2007. december. 07. 10:11
Kovács Gábor
Utolsó frissítés: 2007. december. 07. 09:47
Gasztro
Sörkorcsolya, borszánkó
Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.
© www.beerpress.hu |
Valószínű, hogy alig-alig létezik két egyforma végkifejlete. A változatosságot jelentheti a felhasznált alapanyagok különfélesége, de az elkészítés módozata is. Egy biztos: krumpli nélkül elképzelhetetlen. Az alaprecept feltételezhetően még nem tartalmazott tojást. A pépesre reszelt krumpli elegendő levet eresztett ahhoz, hogy liszttel és fűszerekkel homogénre keverve az alapanyag összeálljon. Ezután már csak forró zsírban kellett kisütni a leveseskanálnyi, kisujjnyi vastagságra ellapogatott masszát.
Manapság persze már tojás is dukál bele a liszt, a krumpli, a bors és a só mellé. Ezek a klasszikus tócsni fő alkotóelemei. De ajánlatos főszereplő a fokhagyma és a tejföl is. Sokan a présen átnyomott fokhagymát közvetlenül a nyers masszához adják, míg mások tejföllel elkeverve a megsült tócsnit kenik meg vele.
© www.beerpress.hu |
Az előzőektől némileg eltér a krumliprósza. A meghámozott burgonyát nyersen aludttejbe reszeljük, hozzátesszük a lisztet, megsózzuk és jól összekeverjük. Általában nem serpenyőben, hanem kizsírozott tepsibe öntve sütik meg, s a sütés utolsó szakaszában hintik meg pirított hagymával, löttyintik nyakon tejföllel.
A bukovinai székelyek viszont a több vödörnyi nyersen reszelt krumplit addig hagyják állni, míg a sűreje leülepszik és a leve leönthetővé válik. Ezután az üledéket forrázzák, és liszttel, kovászmaggal keverik, majd kanállal káposztalevélre mérve kemencében sütik ki. Az így készült „leppalacsintát” ezután kenyérként eszik.
Ennél a meghámozott, apróra vágott krumplit puhára főzzük. Ezután sem vesszük le a tűzről, hanem saját levében pépesre törjük, majd liszttel állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük. Végül apróra vágott dinsztelt hagymával összedolgozva diónyi galuskákat szaggatunk belőle, és serpenyőben megpirítjuk.
Mint látható, a krumplilepény sikertörténetének titka talán az, hogy olyan alapétel, amelyet mindenki, különösebb pénztárcanyitogatás és főzési gyakorlat nélkül, el tudott és el tud készíteni. Hosszú téli hétvégeken különösen hálás foglalatosság.
Gazdaság
hvg.hu
2007. november. 30. 16:09
Csokoládé szökőkút és automata a Csokoládé Szalonban
Gasztro
hvg.hu
2007. november. 20. 19:23
Vasutas sztrájktanyák anno 1904
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. október. 30. 11:11
A szegények eledele volt, most a világé
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. október. 20. 09:22
A skót konyha
Plázs
MTI
2007. november. 30. 10:25
Mire jó még a méz?
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. november. 01. 17:14
A levestől a tortáig
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. október. 06. 10:00
Szegények kenyere és a szerető csemegéje
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. november. 09. 14:12
Pástétom és kása
Gasztro
2007. december. 05. 18:49
Életelíxir a konyhában
Gasztro
hvg.hu
2007. október. 19. 17:16