2007. november. 01. 17:14 Lőrincz Zsolt Utolsó frissítés: 2007. november. 01. 17:14 Gasztro

A levestől a tortáig

Az emberiség egyik legősibb italát, a friss, habzó sört sokan csak innivalóként ismerik, pedig századok óta fontos szerepet játszik a főzésben is. Sörből lehet készíteni levest, mártásokat, vagy akár desszertet is. A sör finom-fanyar íze sok fogásnak egészen különleges aromát kölcsönöz. Míg az előételekhez a világos, könnyű sörök illenek, az édes desszertekhez a sötét, sűrű sörök passzolnak leginkább.

© Lőrincz Zsolt
A legismertebb fogások közé tartoznak sok nemzet konyhájában a sörtésztában sült zöldségek, amelyek az étlapon általában az Orly- módra elnevezés alatt szerepelnek. Ilyenkor sörrel hígított palacsintatésztába forgatják meg a sütnivalókat.  A sörtésztában való sütés előnye, hogy az ételek így lényegesen kevesebb olajat, zsíradékot vesznek fel, tehát jóval egészségesebbek, mint a hagyományos panírozással. Bármilyen zöldséget süthetünk sörtésztában, persze a megfelelő előpárolás után, különben nyersek maradhatnak. Nagyon finomak továbbá a sörtésztában sült hagymakarikák és például a tintahal. Bundázhatunk  sörtésztába akár csirkemellet vagy  más halféléket is.
A szószok vagy levesek sör hozzáadásával selymesebbek és könnyebbek lesznek. A bőrös húsokat érdemes sütés közben sörrel locsolni, hiszen így a bőrke biztosan ropogósra fog sülni.
Hogy kedvet csináljunk a sörrel való főzéshez közreadunk néhány sörös receptet.

Dél-tiroli sörleves
Negyed liter erőlevest, 1/8 liter sört, egy deci tejszínt és három tojássárgáját habverővel összekeverünk, majd habüstben, folytonos keverés mellett, gőz felett forráspontig hevítünk. Vigyázzunk, nehogy összeugorjon a tojás! Mikor a leves eléri a krémszerű állagát, szerecsendióval, fahéjjal és sóval ízesítjük. Fahéjas, pirított zsemlyekockával tálaljuk.

Sörrel sült bőrös sertéskaraj
A karaj bőrét ujjnyi szélesen éles késsel egy centi mélyen bevagdossuk, sóval bedörzsöljük, majd a vágásokba szeletekre vágott fokhagymát és kakukkfű ágacskákat teszünk. Kizsírozott tepsibe helyezve sütjük, közben sörrel locsoljuk.

Sörtésztában sült zöldségek
Másfél deci világos sört habverővel összekeverünk két tojás sárgájával és 0,3 deci olajjal, majd hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjéket. Az egészet óvatosan elvegyítjük 15 deka liszttel, csipetnyi sóval. Az így elkészült masszába mártjuk az előpárolt zöldségeket, majd bő forró olajban kisütjük.

Sörös, sajtos, sült fokhagymagerezdek
Egy tojást habosra keverünk 1 deci sörrel és csipetnyi sóval. A zsemlyemorzsát elvegyítjük egy evőkanál reszelt sajttal, a legjobb a füstölt sajt vagy a parmezán. A megtisztított fokhagymagerezdeket duplán panírozzuk, majd közepesen forró olajban ropogósra sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlzottan megbarnuljanak, mert akkor keserűek lesznek! Lecsöpögtetve, akár hidegen is különleges ízhatású sörkorcsolya.

Sörtorta
Hét deka lágy vajat habosra keverünk két deka porcukorral és csipetnyi sóval. Két deka felolvasztott keserű csokoládét, egy csomag vaníliás cukrot és három tojássárgáját  belekeverünk a masszába. A tojások fehérjét tíz deka cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hét deka liszttel együtt hozzáadjuk a tésztához. Kivajazott tortaformában, előmelegített sütőben megsütjük, majd a formából kivéve hűlni hagyjuk.
A sörkrémhez egy deci sört két tojássárgájával, két csomag vaníliás cukorral és tíz deka porcukorral vízfürdő felett először melegen, majd hidegen habossá keverünk. A langyos vízben feloldott fél zacskó zselatint, három cent gint és további fél deci sört hozzákeverünk, hagyjuk kicsit hűlni, majd belevegyítünk 3 deci habbá vert tejszínt.
A tortát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük sárgabaracklekvárral, rákenjük a sörkrémet, majd befedjük a másik tortalappal. Hűtőbe tesszük, míg a krém megszilárdul. Végül csokimázzal vonjuk be.

 Jó étvágyat kívánunk!