A sörsátrak kedvencei
Mostanában a müncheni Terézia réten minden a sörről fog szólni. No meg a finom bajor falatokról. A bajor a kulturális és földrajzi közelségnél fogva a cseh, az olasz, a francia, a sváb és persze az osztrák tiroli konyhával rokon. Az a híre, hogy a legjobb egész Németországban - és nem alaptalanul. Hagyományosan a különböző húsokra épül - kevésbé a zöldségek választékára.
© www.2camels.com |
Népszerű fogás a vadkacsa, amelyet zsemlegombóccal és párolt vörös káposztával tálalnak. De kedveltségben egyértelműen a sertéshús vezet, és a bajor szakácsok az állat egyetlen porcikáját se hagyják kárba veszni: a sertés csülkétől a nyelvéig mindent feltálalnak. Az egyik legkedveltebb fogás a Kronfleisch (sült oldalas), hozzá tormát és nehéz fekete kenyeret adnak.
A Leberkäse (májsajt) neve nagyon csalafinta, hisz nincs ebben se sajt, se máj. Nem más, mint majoránnával és szerecsendióval fűszerezett darált marha- és sertéshús, hidegen és melegen is fogyaszthatják. Elkészítése nem egyszerű, ezért a legtöbb bajor háziasszony rábízza a sarki hentesre - így a legtöbb hentesboltban (vagy akár szupermarketben is) készen lehet kapni, otthon csak be kell dugni a sütőbe.
© www.chicagogsb.edu |
A Weißwurst, azaz fehér kolbász eredetét egészen 1857-ig lehet visszavezetni. Ebben az évben kreálta egy müncheni korcsmáros ezt a kolbászfajtát sült borjúból, friss szalonnából, finoman fűszerezve. Münchenben ez annyira fontos, hogy külön márkavédelmet alakítottak ki hozzá, amely szerint legalább 70 százalék borjúból kell készülnie, a maradék lehet velő, bőrke, lép vagy más nyalánkság. A Weißwurstot a bajorok édes mustárba mártogatva, pereccel szokták enni, világos sört kortyolgatva hozzá. Régebben reggeltől kezdve hatalmas üstökből árulták az utcán is, és mivel úgy tartják, hogy melegítve már nem jó, megszületett a ma már nem érvényes, de mégis gyakran használt müncheni szólás: "a Würstchennek nem szabad meghallania a déli harangszót". Azt sem szólják meg a bajorok, aki a fehér kolbászt puszta kézzel, azt ujjaival darabokra tördelve eszi, hiszen ez egykor így volt szokás - és a bajor igen hagyománytisztelő nép.
© www.destination360.com |
A sörözés egyik elmaradhatatlan kelléke a Radi: a papírvékonyságúra felvágott retek besózva, amelyet addig kell állni hagyni, míg elveszíti erejét. A másik az Obatzter, amely nem más, mint finomra vágott hagymával, borssal, sóval, paprikával, köménnyel, tojássárgájával és vajjal készített sajt, a leggyakrabban camembert-t használnak alapanyagául.