2007. augusztus. 23. 10:07 Lőrincz Zsolt Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 24. 13:27 Gasztro

A mesés Kelet ízei

Édes, erős-pikáns, esetleg picit savanykás. Készülhet különféle zöldségekből, gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Így jellemzi a mostanság nálunk is egyre népszerűbb fúziós konyhák különleges csemegéjét, a csatnit az Encyclopedia Britannica. A hindi eredetű szó – chutney – jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját.

© Lőrincz Zsolt
A varázslatos ízvilágú indiai konyha leleménye, de   manapság előszeretettel készítik szerte a világon. A különböző nemzetiségű séfek saját ízkombinációikba adaptálják az alapreceptet. Európába a  gyarmatosítás idején hozták be a britek. Angol nyelvterületen mindenütt kapható kisebb üvegekben, hosszú eltarthatósággal, mint a lekvár.

A csatni tulajdonképpen sűrű mártás. Egyes fajtái pürészerűek, mások inkább dzsemre emlékeztetnek, felismerhetők benne a gyümölcs- vagy zöldségdarabkák.
Alapanyaga tehát gyümölcs és/vagy zöldség, a leggyakrabban mangóból, hagymából, fokhagymából, sárga- és őszibarackból, paradicsomból és korianderlevélből készül, de létezik kókuszos is. Fűszerezéséhez sót, cukrot, csilit, borsot, gyömbért, kurkumát, köményt, citromlevet és ecetet használnak, persze mindezt nem egyszerre. Indiában szinte minden étkezéshez frissen készítik a legkülönfélébb csatnikat. Készülhet hideg és meleg eljárással is, a felhasznált alapanyagtól függően.
Elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai előismeret. Inkább csak fantázia, hiszen nagyon szabadon variálható, az egyéni ízlésnek, a pillanatnyi hangulatnak megfelelően.
 
Az alábbiakban adunk egy-két tippet, addig is, amíg kikisérletezik saját receptjeiket. Garantált a siker egy baráti vacsora alkalmával. S most igazán szezonja van a csatninak, hiszen a belevaló legízesebb gyümölcsök éppen érnek.

Mihez kínáljuk?
Adhatjuk hideg és meleg, sült és főtt húsokhoz, különlegesebb sajtokhoz, sörtésztában sült vagy grillezett zöldségekhez. A vegetáriánusok fogyaszthatják önmagában, egy kis barna- vagy vadrizzsel körítve. Kenhetjük kenyérre, leginkább a frissen sült barna, magvas kenyérrel remek.

Receptjeink nem tartalmaznak nehezen beszerezhető alapanyagokat, és húsz perc alatt elkészíthetők. Zárt üvegben, hűtőszekrényben akár egy hétig is elállnak a „nyalnivalóink”. Díszesebb üvegbe töltve remek ajándék is lehet egy-egy különleges csatni.

Barackcsatni borsmentával
Olívaolajon megpirítjuk a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, szezámmagot, durvára vágott diót. Majd hozzáadjuk a felkockázott őszibarackot, fűszerezzük csipetnyi sóval, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, csilivel és végül az apróra vágott borsmentalevelekkel. Lekvárállagúra sűrítjük.

Szilvacsatni
Mehet minden egyszerre az edénybe: kb. 50 deka szilva, fél, nagy kockára vágott hagyma és alma, 10 deka paradicsom, egy evőkanál reszelt gyömbér, fél teáskanál fahéj, egy gerezd fokhagyma, fél evőkanál só, egy evőkanál ecet, 12 deka cukor, egy kupica whisky, fekete bors ízlés szerint. Az egészet lekvárállagúra főzzük.