2007. augusztus. 24. 13:45
Kovács Gábor
Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 24. 13:45
Gasztro
Pillantás a híd másik oldalára
Párkány – azaz a Slovenska Matica-t alapító Stur után Sturovo - a Mária Valéria Dunahíd 2001 őszi átadása óta igen kedvelt célpontja a magyar sörisszáknak és nagyevőknek.
© www.beerpress.hu |
Egy tankoláson egy három fős társaság könnyedén megspórolhatta a sörös-becherovkás-knédlis ebéd árát.
Ez már a múlté, ám a kicsinosított Párkány elsősorban a jobb sörválaszték, a megfizethető árú vendéglátás és az esztergominál jóval olcsóbb strand okán továbbra is turista célpont maradt.
A városkában az éttermek száma az elmúlt években megháromszorozódott, és a színvonal is mind igényesebb. Az olyan régi klasszikusok, mint a Sport vagy a Miatti egyre nagyobb konkurenciával kell, hogy szembe nézzenek és ennek köszönhetően akár a feljövőben levő Regoban, az újonnan nyílt Furmanban vagy a kerthelyiséggel bővített Casablancában is időről időre jobb kinálatból lehet válogatni. Ma már nemcsak a pacalleves, a sertéssült knédlivel és káposztával, a sztrapacska és az elmaradhatatlan magyar kedvenc, a rántott sajt jelenti a választékot. Bár néha mintha a nyolcvanas évek végének magyar vendéglátása köszönne vissza…De a konkurenciaharc eredményeként egyre jobb a hal-, és a vadválaszték, és a pulykával együtt megérkezett a pizza is.
© www.beerpress.hu |
A legszélesebb sörválasztékkal a Green Pub dicsekedhet. Itt a szlovák sörök mellett a cseh Budvart, Krusovicet, Pilsner Urquellt, Staroprament és belga Hoegardent is csapolják. Ez utóbbi a legdrágább: fél literért körülbelül 300 forintot kell fizetnünk, de egy korsó ára jellemzően szinte mindenütt 20 korona (160 forint) körüli áron kapható.
Szóval megéri gasztro-turistáskodni Párkányban. És ha hazafele menet, még csörög néhány elköltendő korona a zsebünkben, semmiképpen se hagyjuk ki az Utolsó Esélyt. A híd lábánál található kocsma kora hajnaltól késő estig nyitva van. A többség jövet-menet útba ejti a helyet.
Egy recept, amit akár otthon is kipróbálhatunk: |
IrEgy recept, amit akár otthon is kipróbálhatunk: Tátrai tűz Furman módra A kicsit sűrűbbre kevert tócsni alapot – a nyers krumplit a reszelő durva fokán lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, annyi liszttel kikeverjük, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk - palacsintasütőben megsütjük. Beborítjuk lecsós sertéssülttel, majd félbehajtjuk és a tetejére sajtot reszelünk. A tányért zöldségekkel díszítjük. |
© www.beerpress.hu |
Gasztro
Szikora Katalin
2007. augusztus. 20. 14:00
A fehér, a sárga és a kopasz
Gasztro
Vétek György
2007. augusztus. 21. 10:22
Rétesshow a kastélyban
Plázs
2007. augusztus. 09. 12:47
Egy finom E - a rejtélyes umami
Gasztro
Kovács Gábor
2007. augusztus. 15. 13:00
Lecsó: tartózkodjunk az olajtól, jöjjön a szalonna
Gasztro
hvg.hu
2007. augusztus. 11. 10:10
Sztárok és cukrászok készülnek az Ország Születésnapjára
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. augusztus. 23. 10:07
A mesés Kelet ízei
Gasztro
Gyimesi Zsuzsa
2007. augusztus. 14. 10:22