Szegények kenyere és a szerető csemegéje
Kemit, Egyiptom ősi neve fekete földet jelent. Utalva a Nílus termékeny iszapja által megtermékenyített földre. Ellentettje a vörös föld, a terméketlen sivatag. A hatalmas folyam, a Nílus völgyében ősidőktől szinte minden megterem. Arra pedig a fáraósírok falfestményei is utalnak , hogy az ősi egyiptomiak sem vetették meg a kulináris élvezeteket.
Sokat tudunk a fáraók korának konyhaművészetéről is, de a mai egyiptomi konyha inkább török és arab elemek keveréke, nem szólva a perzsa, a görög és az angol beütésekről. Persze jó néhány területi, helyi sajátosság is jellemzi. Alapvető tulajdonsága azonban, hogy egyszerű és egészséges.
Kenyérsütők. Egyszerű és egészséges konyhaművészet © Lőrincz Zsolt |
Az éppen most tartó – szeptember 13.-október 12. - böjti szent hónap, a ramadán (a mohamedán holdév 9. hónapja) alatt napkeltétől napnyugtáig tilos az evés és ivás. A tilalomtól azonban a betegek és az utazók eltekinthetnek. A próféta a Koránban a következő utasítást adta híveinek: "ne egyetek soha összekuporodva és összegörnyedve, mert az ilyen testtartás arra csábít, hogy sokat egyetek. Üljetek mindig asztal köré éspedig olyan módon, hogy mindig késznek lássatok az azonnali felkelésre." A hagyomány szerint Haszan, Mohamed unokája foglalta össze az étkezés 12 alapszabályát.
1. Tudnod kell, hogy az ételt Isten adta neked.
2. Elégedj meg azzal, amit számodra adott.
3. Mielőtt hozzáfognál az evéshez, mondd: biszmilláh - Isten nevében!
4. Étkezés után mondd: alhamdulilláh - Istennek hála!
5. Étkezés előtt mosd meg a kezedet!
6. Az asztal bal oldalán foglalj helyet!
7. Jobb kezed három ujjával egyél!
8. Ha befejezted az evést, nyald meg az ujjaidat!
9. Egyél a közvetlenül előtted lévő tálból, annak is a feléd eső részéből!
10. Végy kis falatokat!
11. Jól rágd meg az ételt!
12. Ne bámuld a veled együtt étkezőket!
Az "ételek nyelvén" az arabok sok mindent ki tudnak fejezni. A házigazda vendége iránti tiszteletét, a látogatás által szerzett örömét azáltal , hogy kérdezés nélkül a házban található valamennyi ételt és italt eléje tálalja, még ha a vendég váratlanul toppan is be. Kinek, milyen sorrendben melyik falatot kínálja árulkodik arról is, hogy az asztaltárs milyen helyet foglal el a társadalomban.
Az egyiptomiak reggelire szívesen fogyasztanak olajbogyót, sajtot, datolyát, és többféle - frissen készült - lángost. Ebédre és vacsorára Egyiptomban is főtt ételt szokás enni, amely többnyire valamilyen zöldségféle egy kevés hússal. A legnépszerűbb zöldségfélék a paradicsom, a padlizsán, a különböző tökfajták (pl. cukkini), a sárgarépa és a burgonya. Az arabok általában sok hagymát és fokhagymát fogyasztanak. Náluk kedvelt fűszer a húsokhoz is a menta. A fűszeres ételekbe a forró éghajlat miatt gyakorta csavarnak citromlevet, vagy kanalaznak hozzá hideg, savanykás (vízzel és sóval kevert) joghurtot.
A fult, „a szegények kenyerét", utcán is árulják rézüstökből. Ez nem más, mint főtt fehér bab citrommal, olajjal, fokhagymával és különböző fűszerekkel ízesítve. Az igazi egyiptomi reggelire is sokszor ezt eszi. A babpüréből készült, forró olajban kisütött krokettek neve taamia. Ízesítik a pürét póréval és különböző fűszerekkel. A tabbulah frissítő keveréke a paradicsomnak, hagymának, citromlének, olajnak és petrezselyemnek, így persze nagyon gazdag vitaminokban. Klasszikus fogásnak számít a köménnyel, korianderrel és citrommal ízesített egyiptomi lencseleves, a shorbet ads. A főételek zöme hússal vagy hallal készül. Jellemző a kofta, a nyárson grillezett darált ürühús és a sis kebab, a hagymával és paradicsommal grillezett ürü-, marhahús, vagy májdarabok. A shwarma - a görög girosz és a török döner kebap egyiptomi változata - bárányból vagy csirkéből, és persze itt is hódít a firekh, azaz a nyárson sült csirke - egy étteremben a vendégek fele ezt kéri. Egyiptomban igazi csemegének számít a galamb (hamam machsi), amelyet fűszeres töltelékkel töltenek. Ránézésre nem túl étvágygerjesztő, de finom a mulucheia ami egy egytálétel egy spenóthoz hasonlító zöldségből, rizsből, húsból és fokhagymából, mindez egy fűszeres mártásban. A legenda szerint Hakim Fatimida szultán annyira utálta, hogy kitiltotta Kairóból.
A desszertek általában - arab módra - édesek, és még le is öntik cukorsziruppal. De tudni kell, hogy az arabok nagyon édesszájúak: az átlagos cukorfogyasztásuk háromszorosa az európai átlagnak. Kedvencük az Umm Ali (Ali mamája) nevű édesség, amely mazsola, dió és fahéj forró leveles tésztában, tejjel és tejszínnel megsütve. Nevével ellentétben nem igazi arab csemege, ugyanis Írországból hozta be Iszmail Kedive állítólagos szeretője, Miss O'Malley.