2007. október. 20. 09:22
Lőrincz Zsolt
Utolsó frissítés: 2007. október. 20. 08:55
Gasztro
A skót konyha
A skót nép étkezési szokásait és ételeik jellegzetes alapanyagait mindig is meghatározta az ország földrajza. Skócia messze fent északon fekszik, éghajlata mostoha, termőföldje kevés. Az került az asztalra, amit a nép kemény munkával megtermelt. Az elszigeteltség megszűntével számos idegen hatás is megjelent a skót gasztronómiában.
© www.eszemiszom.hu |
A jellegzetesen skót fogások közt rengeteg, egyszerűen elkészített hal- és húsételt találunk. A skót partoknál igen tiszta a tenger, de édes vizei is Európa legtisztábbjai közé tartoznak. Érdemes megkóstolni a homárt, az osztrigát, a lazacot és a pisztrángot. Skócia erdeiből kiváló vadhúsok kerülnek ki. Ami pedig világszerte elismertségnek örvend: az aberdeeni Angus-marhaszelet. Ez a húst kedvelő skótok – s bármely ínyencek - egyik kedvenc csemegéje. Angolosan átsütve, esetleg valamilyen mártással, hasábburgonyával és vegyes zöldségkörettel fogyasztják. A skót szakácsok egyébként úgy tartják, hogy a jó hússzelet semmiképp nem lehet három centiméternél vékonyabb.
A gabonafélék közül leginkább a zab termesztésének kedvez az ország éghajlata, fogyasztják is számtalan formában. A zabkása (porridge) a skót reggeli szerves része, a zablepény (oatcake) pedig kenyérpótló. A másik kedvelt alapanyag a burgonya, amit Skóciában is a legkülönfélébb módokon használnak fel.
A haggis a legtipikusabb skót étel. Minket a disznósajtra emlékeztet. A skótok imádják, nemzeti identitásuk egyik jelképének tartják. A rossz nyelvek szerint viszont az angolokat szokták vele riogatni, akik állítólag borzadnak tőle. A hagyományos recept szerint feldarabolt birka- vagy borjúbelsőségből (aprított szív, tüdő, máj) készül, amelyet faggyúval, hagymával, zabliszttel és fűszerekkel kevernek, majd juhbélbe vagy birkabendőbe töltenek és megfőznek. Tűzforrón, fehérrépapürével és tört burgonyával szervírozzák.
Második oldal (Oldaltörés)
© Lőrincz Zsolt |
Az édesszájúak is jó helyen járnak Skóciában. A kekszgyártás mára már nagyon fontos iparággá nőtte ki magát az egész országban. A kekszek legegyszerűbb változata a shortbread: az édes, kicsit jellegtelen kekszet teába mártogatva fogyasztják. A számtalan egyéb kekszfélét különféle ízesítéssel készítik; vannak csoki reszelékkel kevert, gyömbérrel, vaníliával stb. fűszerezett fajtái.
A boltok polcain csábítónál csábítóbb csomagolásban sorakoznak a különféle gyümölcskenyerek. Például a whiskyvel ízesített (whisky cake), vagy a Butterscotch tart karamelltöltelékkel, a tetején habcsókkal. A Dundee cake is egy püspökkenyérszerű sütemény, fűszeres, szárított gyümölcsökkel, a tetején mandulával.
Nem skót találmány – az írek legalább ennyire magukénak tudják - a fudge, de rendkívül elterjedt. Ez nem más mint karamella, különféle ízesítésekkel; van vaníliás, mogyorós, csokis, whiskys stb. változata. A marmelade, azaz a narancslekvár viszont valóban skót eredetű. Dundee-ből származik, ahol immár mintegy 300 évvel ezelőtt egy James Keiller nevű zöldségesre egyszer egy rakomány eladhatatlan, keserű narancsot sóztak. Felesége jött rá, hogy ebből milyen finomságot lehet készíteni. Az angolok egyébként kizárólag ezt hívják marmeladenak, minden más lekvár nekik csak jam.
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. szeptember. 19. 11:00
A sörsátrak kedvencei
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. augusztus. 23. 10:07
A mesés Kelet ízei
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. szeptember. 12. 13:30
Kóser étkek: a sólettől a maceszig
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. szeptember. 11. 11:30
Konyha a magasban
Tech
MTI
2007. október. 02. 11:17
Az étcsokoládé hatékony a fáradtság ellen
Tech
MTI
2007. szeptember. 05. 14:42
Szervert olvasztott a környezetbarát hamburger
Gasztro
Kovács Gábor
2007. szeptember. 26. 10:14
A düsseldorfi öreg
Gasztro
Kovács Gábor
2007. augusztus. 24. 13:45