2007. szeptember. 24. 09:58 Gyimesi Zsuzsa Utolsó frissítés: 2007. szeptember. 23. 20:21 Gasztro

Őszikék

Igenis lehet gyümölcslevest készíteni ősszel is. Nem befőttből, nem mirelitből, hanem igaziból. Egyes konzervatívok szerint vannak kifejezetten nyári étkek – lásd gyümölcsleves –, amiket más évszakokban főzni kifejezetten csalás. Hogy mi az igazi csalás, arról tudnék mesélni, de helyette inkább ajánlok egy-két gyors, friss „őszikét”.

© Gyimesi Zsuzsa
Birsalmaleves
– mikor máskor lenne a szezonja, mint most? Elég is fél kiló meghámozva, kicsumázva, cikkekre vágva. Felöntjük egy liter vízzel, citromhéjat, pár szegfűszeget, körömnyi vaníliát, egy-két darabka fahéjat dobunk bele, és hozzákanalazunk öt deka cukrot. Ha csak puhára főzzük, akkor kinevezhetjük kompótnak. Ha viszont egészen pépesre fortyogtatjuk, majd langyosra hűtve összeturmixoljuk saját magával és 2 deci – édes vagy száraz, ízlés szerint – fehér borral, 1 deci evőkanálnyi liszttel nehezített tejföllel, s krémes állapotában még egyszer átmelegítjük, akkor gyümölcsleves. Ha nem felejtettünk el félretenni pár gerezd birset, szépen fel is díszíthetjük.

Amúgy a birsalma vajon párolva, hangyányi őrölt fahéjjal, szerecsendióval megszórva kiváló körete lehet a sült húsoknak. A vajas gyümölcsöt pépesítve, kevés tejszínnel elkeverve a főtt húsok mellé kínáljuk.

A behabart, mézzel ízesített főtt birs pedig olyan főzelék lesz, amit feltétlen szívesen kanalaznak a legkisebbek is.

Félpuhára párolt birsalmakockák viszont egyenesen túrós lepénybe kívánkoznak.

© Gyimesi Zsuzsa
A legegyszerűbben

Veszünk fél kiló zacskós tehéntúrót. Ez éppen úgy néz ki, mint a fél literes tej, de ha az ember meglapogatja, rájön a túróságára. Azért jobb – mellesleg olcsóbb is –, mint dobozolt, fazonírozottan fóliázott társai, mert nem folyik, de nem is száraz, nem tapad rá papír, nem morzsálódik. Éppen jó az állaga ahhoz, hogy villával könnyedén összenyomkodjuk. Persze, ha a közért helyett igazi piacon járunk, az igazi túrós-tejfölös nénikéknél éppen ilyet találunk (tartósítószer nélkül). Hozzádolgozunk 2 evőkanál lisztet, ugyanennyi búzadarát és cukrot, meg 4 tojás sárgáját a külön felvert fehérjével, 5 deka vajat, 1 deci tejfölt, csomag vaníliás cukrot, pici sót, és a végén figyelmesen beleforgatjuk a birsdarabokat. Kizsírozunk, búzadarával meghintünk egy méretes tepsit, beleöntjük a masszát, a tetejét megkenjük még egy tojás és 1 deci tejföl keverékével. Lassú tűznél aranysárgára sütjük.