2007. szeptember. 24. 09:58
Gyimesi Zsuzsa
Utolsó frissítés: 2007. szeptember. 23. 20:21
Gasztro
Őszikék
Igenis lehet gyümölcslevest készíteni ősszel is. Nem befőttből, nem mirelitből, hanem igaziból. Egyes konzervatívok szerint vannak kifejezetten nyári étkek – lásd gyümölcsleves –, amiket más évszakokban főzni kifejezetten csalás. Hogy mi az igazi csalás, arról tudnék mesélni, de helyette inkább ajánlok egy-két gyors, friss „őszikét”.
© Gyimesi Zsuzsa |
Amúgy a birsalma vajon párolva, hangyányi őrölt fahéjjal, szerecsendióval megszórva kiváló körete lehet a sült húsoknak. A vajas gyümölcsöt pépesítve, kevés tejszínnel elkeverve a főtt húsok mellé kínáljuk.
A behabart, mézzel ízesített főtt birs pedig olyan főzelék lesz, amit feltétlen szívesen kanalaznak a legkisebbek is.
Félpuhára párolt birsalmakockák viszont egyenesen túrós lepénybe kívánkoznak.
© Gyimesi Zsuzsa |
Veszünk fél kiló zacskós tehéntúrót. Ez éppen úgy néz ki, mint a fél literes tej, de ha az ember meglapogatja, rájön a túróságára. Azért jobb – mellesleg olcsóbb is –, mint dobozolt, fazonírozottan fóliázott társai, mert nem folyik, de nem is száraz, nem tapad rá papír, nem morzsálódik. Éppen jó az állaga ahhoz, hogy villával könnyedén összenyomkodjuk. Persze, ha a közért helyett igazi piacon járunk, az igazi túrós-tejfölös nénikéknél éppen ilyet találunk (tartósítószer nélkül). Hozzádolgozunk 2 evőkanál lisztet, ugyanennyi búzadarát és cukrot, meg 4 tojás sárgáját a külön felvert fehérjével, 5 deka vajat, 1 deci tejfölt, csomag vaníliás cukrot, pici sót, és a végén figyelmesen beleforgatjuk a birsdarabokat. Kizsírozunk, búzadarával meghintünk egy méretes tepsit, beleöntjük a masszát, a tetejét megkenjük még egy tojás és 1 deci tejföl keverékével. Lassú tűznél aranysárgára sütjük.
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. szeptember. 12. 13:30
Kóser étkek: a sólettől a maceszig
Gasztro
Szikora Katalin
2007. augusztus. 20. 14:00
A fehér, a sárga és a kopasz
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. szeptember. 11. 11:30
Konyha a magasban
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. augusztus. 23. 10:07
A mesés Kelet ízei
Tech
MTI
2007. szeptember. 05. 14:42
Szervert olvasztott a környezetbarát hamburger
Gasztro
Vétek György
2007. augusztus. 21. 10:22
Rétesshow a kastélyban
Gasztro
Kovács Gábor
2007. augusztus. 24. 13:45
Pillantás a híd másik oldalára
Gasztro
Kovács Gábor
2007. augusztus. 15. 13:00
Lecsó: tartózkodjunk az olajtól, jöjjön a szalonna
Gasztro
Gyimesi Zsuzsa
2007. augusztus. 14. 10:22
Kenyér a tányérban
Gasztro
Lőrincz Zsolt
2007. szeptember. 19. 11:00