2007. október. 19. 17:16 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. október. 19. 17:37 Gasztro

Vastag, gömböc, méteres

A hosszú hétvégén tartják az ország egyik kiemelkedő hagyományőrző programját, a Csabai Kolbászfesztivált. Ha nem is fonják kolbászból a kerítést, ez idő tájt minden a híres csabai körül forog az alföldi megyeszékhelyen.

A négynapos rendezvénynek szokás szerint a sportcsarnok ad otthont. Szombaton délelőtt disznóvágási bemutatóval nyitnak, s már az első napon lesz kóstolóval egybekötött kolbászbemutató, ahol bárki közelebbi ismeretségbe kerülhet a vastag kolbásszal, a házilag füstölttel, a disznótoros sütnivalóval, a méteressel vagy akár a gömböccel, a pokol tüze rúddal stb.

Az éppen tízéves Csabai Kolbászklub történetét egy kiállításon ismerhetik meg a látogatók. Vasárnap a családi kolbászkészítés titkaiba avatják be az érdeklődőket, s ezen a napon kerül sor a jótékonysági bor- és kolbászárverésre.

Hétfő a messze földön híres kolbászkészítő verseny napja, s keddre marad a szárazkolbászok és savanyúságok seregszemléje.

A fesztiválhoz immár ötödik alkalommal borvigadalom és vásár is csatlakozik, amelyen az ország szinte összes borvidéke képviselteti magát 30 kiállítóval - többek között olyan neves borászokkal, mint Gere Tamás vagy Günzer Tamás . A borok fehér, rozé, vörös és tokaji kategóriában versenyeznek. A borvigadalmi és vendéglős sátrakban egyebek mellett a régió sajtkülönlegességeit kínálják a jóféle nedűkhöz.