2007. november. 30. 10:25
MTI
Utolsó frissítés: 2007. november. 30. 10:15
Plázs
Mire jó még a méz?
A gyógyító méz nemcsak édes, hanem savas is. A mézcukor könnyen felszívódik, illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is megtapasztalták már, akárcsak azt, hogy emésztésjavító, táplálja az izmokat, a májat és segíti a vízkiválasztást.
A mézet a természet ajándékának szokták nevezni, ám a méhek mellett azért a méhészek is jócskán megdolgoznak érte, hogy a cukrokból, vitaminokból, ásványi anyagokból, vízből, savakból és aminosavakból álló természetes édességből elkészülhessen az ünnepi mézeskalács és még sok más finomság.
A mézet érdemes megbízható helyről vásárolni. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapja idéz egy felmérést, miszerint a ma forgalomban lévő mézeknek mintegy 70 százaléka hamisított vagy nem pontosan azt tartalmazza, ami rá van írva. Olyan termékre is bukkantak a bolti vizsgálódás során, amelyet bár mézként forgalmaztak, nem tekinthető a szakemberek szerint eredeti méznek.
Aki teheti, vásároljon bioterméket, de figyelni kell rá, hogy az üveg címkéjén olvasható-e valamilyen biominősítő szervezet neve, mert önmagában a bio szó még nem garancia a megbízható, jó minőségre a méz esetében sem.
A mézet Magyarországon a legtöbben teába, cukor helyett és sütemények alapanyagaként fogyasztják, pedig számtalan egyéb módon használható még. Megbecsült alkotórésze lehetne egyes húspácoknak: a mézes-csípős sült csirke nemcsak ázsiai konyhák kedvenc fogása. Salátaöntetbe csurgatva értékesebb, mint a fehérített répacukor.
Önmagában, azaz reggelire, vajas kenyérre kenve is finom, sokan újból felfedezik, s joggal. A karácsony elengedhetetlen része a mézeskalácssütés, amelynek fűszeres illata hozzátartozik az ünnephez. De nemcsak sütemény, hanem karácsonyfadísz is készülhet a mézesekből. A méz sok sütemény alkotórésze, főleg a keleti konyhák alkalmazzák édességeikhez bőven a mézet. A mézbor különösen a nők körében kedvelt. Sőt házi ajakápoló is készülhet a méhek ajándékából, akárcsak arcpakolás és kézápoló krém, különféle más alapanyagokkal keverve.
A mézet érdemes megbízható helyről vásárolni. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapja idéz egy felmérést, miszerint a ma forgalomban lévő mézeknek mintegy 70 százaléka hamisított vagy nem pontosan azt tartalmazza, ami rá van írva. Olyan termékre is bukkantak a bolti vizsgálódás során, amelyet bár mézként forgalmaztak, nem tekinthető a szakemberek szerint eredeti méznek.
Aki teheti, vásároljon bioterméket, de figyelni kell rá, hogy az üveg címkéjén olvasható-e valamilyen biominősítő szervezet neve, mert önmagában a bio szó még nem garancia a megbízható, jó minőségre a méz esetében sem.
A mézet Magyarországon a legtöbben teába, cukor helyett és sütemények alapanyagaként fogyasztják, pedig számtalan egyéb módon használható még. Megbecsült alkotórésze lehetne egyes húspácoknak: a mézes-csípős sült csirke nemcsak ázsiai konyhák kedvenc fogása. Salátaöntetbe csurgatva értékesebb, mint a fehérített répacukor.
Önmagában, azaz reggelire, vajas kenyérre kenve is finom, sokan újból felfedezik, s joggal. A karácsony elengedhetetlen része a mézeskalácssütés, amelynek fűszeres illata hozzátartozik az ünnephez. De nemcsak sütemény, hanem karácsonyfadísz is készülhet a mézesekből. A méz sok sütemény alkotórésze, főleg a keleti konyhák alkalmazzák édességeikhez bőven a mézet. A mézbor különösen a nők körében kedvelt. Sőt házi ajakápoló is készülhet a méhek ajándékából, akárcsak arcpakolás és kézápoló krém, különféle más alapanyagokkal keverve.