A lovagok szigetén
Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.
© Gőgh Csilla |
Az előételekhez a helyiek semleges ízű kekszeket, gallettiket ropogtatnak, amelyek nagyon olcsók, sokáig eltarthatók.
Az óvatlan turisták viszont nem képesek ellenállni a helyben sütött friss kenyereknek. Előételnek sokszor a tenger gyümölcseiből készült rizottót is ajánlják, amelyben kevés paradicsom és nagyon sok rák, polip s mindenféle sósvízi herkentyű bújik meg.
© Gőgh Csilla |
Húsa hihetetlenül puha, omlós, szálkákat ugyan találunk benne, de íze jócskán kárpótol bennünket a kellemetlenségekért. Emellett a kardhal, a tonhal, a lazac és a skorpió hal általános, megszokott fogásnak számít. Köretként a sült zöldségek mellett a párolt spenót és a főtt krumpli a legjellemzőbb.
A halak mellett a birka és a kecske ételek a legkedveltebbek a helyiek körében. De mindenekelőtt a fenek, azaz a nyúl foglal el fő helyet az étlapokon. A fenkata névre hallgató fogás a híres máltai nyúlragu, amit sokszor ánizsos vagy édesköményes főtt, kemencében átsütött krumplival tálalnak. Igen kedvelik még a nyúlragus spagettit és a nyúlhússal töltött pitét, mely kissé hasonlít a húsos burekasra.
Az édességek között főleg az arabos nugátszerűségek dominálnak, de kihagyhatatlan a piaci specialitásnak számító im’qaret. Ez egy bő, forró olajban sült édes, fügelekvárral töltött tészta, melynek olyan az állaga, mint nálunk a csöröge fánké. Az angol megszállás ékes-ízes bizonyítékaként pedig átlagon felüli a boltok keksz választéka.
A sziget árai elég borsosak, egy éttermi vacsora 10-15 font személyenként, ami körülbelül 7000-10.000 forintnak felel meg. /2008. január 1-től Máltán is bevezetik az eurót/.
Karácsony Máltán |
A vallásos sziget nem hazudtolja meg önmagát. Mind a 365 templom különleges ünnepi díszbe öltözik. Advent idején egymást érik az utcákon a szabadtéri jászolok. A máltaiak versenyeznek, kié lesz a legszebb. Szalmából, gipszből, papírmaséból, kenyértésztából/!/ készülnek a kompozíciók. Mindenki ezekre összpontosít, na és a Honey Ring-re. A mézes-narancsos-citromos töltetű, gyűrű alakú sütemény nélkül nem képzelhető el náluk a karácsony. Ez az ő „bejglijük”. |
© Gőgh Csilla |