2007. december. 17. 11:00 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2007. december. 17. 13:49 Gasztro

A lovagok szigetén

Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.

© Gőgh Csilla
A máltaiak  gasztronómiai palettáján kétség kívül az arab és a török „szín” a legerőteljesebb, olasz árnyalattal kísérve. Előételeik közül nem maradhatnak ki a szokásos mediterrán falatok: olajban pácolt, szárított paradicsom, paprika, különféle  olívabogyók, zöld fűszerekkel borított kecskesajt. S egy ritkaság: a bigolla, a rafinált ízesítésű  babpüré.

Az előételekhez a helyiek semleges ízű kekszeket, gallettiket ropogtatnak, amelyek nagyon olcsók, sokáig eltarthatók.
Az óvatlan turisták viszont nem képesek ellenállni  a helyben sütött friss kenyereknek. Előételnek sokszor a tenger gyümölcseiből készült rizottót is ajánlják, amelyben kevés paradicsom és nagyon sok rák, polip s mindenféle sósvízi herkentyű bújik meg.

© Gőgh Csilla
A mediterrán országokra jellemző halas ételek itt is megtalálhatók. A kínálat olyan széles és különleges, hogy sokszor nem is ismerjük a magyar megfelelőjüket. Hogy csak néhányat említsünk: awar, cappullaz, basuk, cerviol, lampuki. Ez utóbbi például egy vándorhal, amely kizárólag pár hétig szerepel az étlapokon, általában szeptember közepe és október közepe között.

Húsa hihetetlenül puha, omlós, szálkákat ugyan találunk benne, de íze jócskán kárpótol bennünket a  kellemetlenségekért. Emellett a kardhal, a tonhal, a lazac és a skorpió hal általános, megszokott fogásnak számít.  Köretként a sült zöldségek mellett a párolt spenót és a főtt krumpli a legjellemzőbb.

A halak mellett a birka és a kecske ételek a legkedveltebbek a helyiek körében. De mindenekelőtt a fenek, azaz a nyúl foglal el fő helyet az étlapokon. A fenkata névre hallgató fogás a híres máltai nyúlragu, amit sokszor ánizsos vagy édesköményes főtt, kemencében átsütött krumplival tálalnak. Igen kedvelik még a  nyúlragus spagettit és a nyúlhússal töltött  pitét, mely kissé hasonlít a húsos burekasra.

Az édességek között főleg az arabos nugátszerűségek dominálnak, de kihagyhatatlan a piaci specialitásnak számító im’qaret. Ez egy bő, forró olajban sült édes, fügelekvárral töltött tészta, melynek olyan az állaga, mint nálunk a csöröge fánké. Az angol megszállás ékes-ízes bizonyítékaként pedig átlagon felüli a boltok keksz választéka.

A sziget árai elég borsosak, egy éttermi vacsora 10-15 font személyenként, ami körülbelül 7000-10.000 forintnak felel meg. /2008. január 1-től Máltán is bevezetik az eurót/.

Karácsony Máltán

A vallásos sziget nem hazudtolja meg önmagát. Mind a 365 templom különleges ünnepi díszbe öltözik. Advent idején egymást érik az utcákon a szabadtéri jászolok.

A máltaiak versenyeznek, kié lesz a legszebb. Szalmából, gipszből, papírmaséból, kenyértésztából/!/ készülnek a kompozíciók.
Mindenki ezekre összpontosít, na és a Honey Ring-re. A mézes-narancsos-citromos töltetű, gyűrű alakú sütemény nélkül nem képzelhető el náluk a karácsony. Ez az ő „bejglijük”.

 

© Gőgh Csilla