EUrologus #mifolyikbrusszelben

EUrologus EUrologus 2021. február. 17. 14:30

További 300 millió adag oltóanyagot rendelt az EU

Azonnali intézkedéseket javasol az Európai Bizottság a koronavírus mutációinak azonosítására. Több kezdeményezés bejelentése mellett azt is közölték, hogy újabb szerződést kötöttek már engedélyezett oltás szállítására.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Újabb 300 millió adagot rendelt az Európai Unió a Moderna vakcinájából – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ennek fele ebben az évben, a másik fele pedig opciós lehetőséggel jövőre érkezik. Von der Leyen elmondta, hogy eddig 33 millió adag oltóanyagot szállítottak le a közös uniós beszerzés keretében az engedélyezett oltóanyagokból. 22 millió európai kapta meg az első dózist és 7 millió a másodikat is. Ezzel az uniós portfólió már 2,6 milliárd adag oltásra bővült.

A Bizottság elnöke bejelentette azt is, hogy azonnali intézkedéseket javasolnak a koronavírus-mutációk terjedésének meggátolására. A HERA Inkubátor elnevezésű védelmi terv lényege, hogy az egész világon kutatókkal, biotechnológiai vállalatokkal, gyártókkal és állami hatóságokkal fognak együttműködni az új változatok felderítésében, ösztönözni fogják új és adaptált vakcinák kifejlesztését, gyorsítani szeretnék ezen vakcinák jóváhagyási folyamatát és a gyártási kapacitás növelését. Elhangzott az is, hogy most kell cselekedni, mert folyamatosan további új variánsok jelennek meg. A tagállamok genomszekvenálási tevékenységét 75 millió eurós uniós forrással finanszírozzák, a cél az, hogy a pozitív tesztek legalább 5 százalékát vessék alá a variánsok azonosítására szolgáló vizsgálatoknak.

További 150 millió eurót különítettek el a kutatásokkal kapcsolatos adatcsere támogatására is. 16 uniós állam, Svájc és Izrael is a tagja a „Vaccelerate COVID–19” klinikai vizsgálati hálózatnak, amelynek keretében az adatcserén túl a vizsgálatokba fokozatosan bevonják a fiatal felnőtteket és a gyerekeket is.

Az előbbiek az Európai Egészségügyi Sürgősségi Felkészültségi és Reagálási Hatóság (HERA) működési keretébe tartoznak majd, amelynek létrehozásáról múlt héten az Európai Parlament plenáris ülésén beszélt Ursula von der Leyen.

Az EU egészségügyi biztosa arról beszélt, hogy az orosz és kínai vakcinák sürgősségi engedélyezése és használata tagállami felelősség. Jelenleg egyik gyártó esetében sincs folyamatban uniós engedélyeztetési eljárás.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.