Angelina Jolie-ra hasonlított volna a Szépség és a Szörnyeteg hősnője, de túl tökéletesnek találták
A Disney olyan külsőt akart adni Belle-nek, amivel a nézők jobban tudnak azonosulni.
A Disney olyan külsőt akart adni Belle-nek, amivel a nézők jobban tudnak azonosulni.
Hogy miért eszünk karácsonykor töltött káposztát, annak a hallal ellentétben, nem sok magyarázatára bukkantunk. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az év végi disznóvágások nyomán vívta ki helyét az ünnepi asztalon, hiszen volt bőven friss hús, kolbász, ami a káposztába kerülhetett. Némely egészségtudatosok szerint a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma is közrejátszhatott a dologban. Persze, hogy a téli vitaminbombából mennyi marad a komótos főzés után, azt ne firtassuk...
Ezekben a napokban nagyon vágyunk valami melegségre, és persze színekre. Az asztalon is. Egy tányér vörös lencse jöhet? Jó fűszeresen.
Csak az kell hozzá, hogy bedugják a csapost a konnektorba. Hiába, ne feledjük ókor, ókor, hogy ez már az atom újkor, ahogy Mézgáék mondanák...
Bármely hétköznap is szeretjük, de a bisztrók étlapjain teljes létjogosultságot szerzett meleg desszert ilyen tájt az ünnepi menükben sem mellékszereplő. S otthon is könnyen összedobható, és felturbózható. Kezdő és haladó gubázók most a profiktól kapnak receptet.
Konfitálni általában kacsacombot szoktak, a kacsamellet e téren valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag diszkriminálják, kész gasztronómiai szexizmus. De éppen azért, mert karácsonyra tökéletes kell, leszámolunk ezzel a sztereotipiával. S megmutatjuk, hogy ezt is lehet, ráadásul a saját konyhánkban.
Az éden édes gyümölcse, Kleopátra egyik kedvenc szépítőszere, és persze hogy afrodiziákum is a füge, ami most szeptemberben jelenik meg a piacokon.
Ez az, amiből a kedvenc mártogatósunk, kenegetősünk készül minden bisztróban, kocsmában, kerti partin, grillezős bulin. Szezonja van a padlizsánnak.
A zöldbab, még ha éppen sárga is, az egyik legszuperebb nyári alapanyag. Ahogy trendi dietetikusok mondani szokták:”törődik a vonalainkkal”. S különösebb vajákolás nélkül könnyen, gyorsan összedobható belőle vacsora, ebéd.
Sok mindenre, ha egyáltalán tudjuk, mi ez. Nos, nem más, mint szelídebben szólítva a dallamos nevű rebarbara. Tökéletes alapanyag lehet a nyári konyhában.
Élénkzöld, ovális levelek, bébi változatban is – melyik zöldség ez? Gyengébbek kedvéért felemlegethetjük Popeye-t, és hozzátehetjük, hogy sokak gyerekkorának egyik legpfújosabb főzeléke készült belőle. Felnőttként viszont sokan megszerették.
Miközben éppen kitört a gourmet láz a Millenárison, mi a szomszédos piacon tettünk a kosarunkba pár csokornyi pirosló, gömbölyded retket. Régebben csak a párizsis zsömlébe és a vajas kenyérre karikáztuk. Aztán már salátákba is kevertük, ma meg étlapokról választjuk sütve, párolva, marinálva. Rákattantunk, van néhány tippünk.