Élet+Stílus hvg.hu 2017. december. 23. 10:40

Tökéletes mákos guba - recept

Bármely hétköznap is szeretjük, de a bisztrók étlapjain teljes létjogosultságot szerzett meleg desszert ilyen tájt az ünnepi menükben sem mellékszereplő. S otthon is könnyen összedobható, és felturbózható. Kezdő és haladó gubázók most a profiktól kapnak receptet.

Mákos guba madártejes mártással

Hozzávalók (4 személyre) :

5db kifli

6dl tej

160g darált mák

35g cukor

1 rúd vanília

3 tojássárgája

3 tojásfehérje

1 citrom reszelt héja

A kiflit felkarikázzuk és 180 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megpirítjuk.

Kikeverjük a  fele cukrot, a kikapart vaníliát, a mákot, a reszelt citrom héját a tojássárgákkal, majd finoman összedolgozzuk (nem rázúdítjuk, adagolva elkeverjük) a fellangyosított tejjel, és a hűtőbe tesszük. Amíg hűl, a maradék cukrot és a tojásfehérjét felverjük majdnem teljesen kemény habbá. Kivesszük a hűtőből a mákos elegyünket és  óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot..

Egy nagy tálban az előpirított kiflidarabokat   alaposan összeforgatjuk  az elkészített könnyű "gubakrémmel". Hagyjuk állni kb. 10-12 percig, majd kivajazott hőálló edényben, légkeveréses sütőben 170 fokon  20-25 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül, elkészítjük a madártej mártást (madár nélkül), amivel majd kínálni fogjuk.

Hozzávalók:

800 ml tej

1db vanília rúd

4db tojássárgája

70g cukor

1 csipet só

A tejhez adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd egy edényben forraljuk fel, aztán picit tegyük félre hűlni.

A tojássárgáját egy csipet sóval és a cukorral keverjük jó habosra. Öntsünk hozzá egy keveset a már langyos tejből, majd  dolgozzuk simára. Adjuk hozzá a maradék tejet, keverjük el, és öntsük vissza az egészet az edénybe.

Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg szépen besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. A melegítés során a forráspontot nem szabad elérni, ügyelni kell arra, hogy a tojás sárgája ne csapódjon ki és ne égjen oda az edény aljára.

(Recept: Jaczek Luzsa, Malackrumpli Buda)

Amikor még bármi megtörténhet a mákos gubával - illusztráció
worldpress.com.

Mézes mákos guba bagettbólHozzávalók (4 személyre):

 

4 db kisméretű bagett

6,5 dl tej

4 tojás sárgája

15 dkg darált mák

10 dkg cukor

5 dkg porcukor

4 evőkanál méz

1 db citrom

vaníliaaroma

Melegítsük fel a tejet a mézzel. A tojások sárgáját keverjük el a cukorral és a vaníliaaromával, majd adjuk a mézes tejhez, de ne hagyjuk felfőni (max. 81 °C).  A mákot keverjük el a porcukorral, a citrom lereszelt héjával, majd forgassuk bele a félkarikára vágott bagetteket. Pakoljuk kivajazott jénai tálba, és öntsük rá a mézes-tejes keveréket.

Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 180°C-fokon 20 percig (sütési mód: alul-felülsütés)

Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Tipp: Kínáljuk vaníliás, mézes sodóval

Borajánlat: Chateau Megyer Édes Szamorodni 2011

Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, a Veritas Winebar szaktanácsadója szerint a mákos guba ízvilágára  kiválóan rímelnek a tokaji különleges nemespenész -a botrytis cinerea- adta aromái. A frissítő savérzetnek köszönhetően a desszert nem válik nehézkesen édessé.

(Recept: Jakab Attila-Tőkés Dániel, Veritas Winebar)