Bármely hétköznap is szeretjük, de a bisztrók étlapjain teljes létjogosultságot szerzett meleg desszert ilyen tájt az ünnepi menükben sem mellékszereplő. S otthon is könnyen összedobható, és felturbózható. Kezdő és haladó gubázók most a profiktól kapnak receptet.
Mákos guba madártejes mártással
Hozzávalók (4 személyre) :
5db kifli
6dl tej
160g darált mák
35g cukor
1 rúd vanília
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
A kiflit felkarikázzuk és 180 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megpirítjuk.
Kikeverjük a fele cukrot, a kikapart vaníliát, a mákot, a reszelt citrom héját a tojássárgákkal, majd finoman összedolgozzuk (nem rázúdítjuk, adagolva elkeverjük) a fellangyosított tejjel, és a hűtőbe tesszük. Amíg hűl, a maradék cukrot és a tojásfehérjét felverjük majdnem teljesen kemény habbá. Kivesszük a hűtőből a mákos elegyünket és óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot..
Egy nagy tálban az előpirított kiflidarabokat alaposan összeforgatjuk az elkészített könnyű "gubakrémmel". Hagyjuk állni kb. 10-12 percig, majd kivajazott hőálló edényben, légkeveréses sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a madártej mártást (madár nélkül), amivel majd kínálni fogjuk.
Hozzávalók:
800 ml tej
1db vanília rúd
4db tojássárgája
70g cukor
1 csipet só
A tejhez adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, majd egy edényben forraljuk fel, aztán picit tegyük félre hűlni.
A tojássárgáját egy csipet sóval és a cukorral keverjük jó habosra. Öntsünk hozzá egy keveset a már langyos tejből, majd dolgozzuk simára. Adjuk hozzá a maradék tejet, keverjük el, és öntsük vissza az egészet az edénybe.
Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg szépen besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. A melegítés során a forráspontot nem szabad elérni, ügyelni kell arra, hogy a tojás sárgája ne csapódjon ki és ne égjen oda az edény aljára.
(Recept: Jaczek Luzsa, Malackrumpli Buda)
Mézes mákos guba bagettbólHozzávalók (4 személyre):
4 db kisméretű bagett
6,5 dl tej
4 tojás sárgája
15 dkg darált mák
10 dkg cukor
5 dkg porcukor
4 evőkanál méz
1 db citrom
vaníliaaroma
Melegítsük fel a tejet a mézzel. A tojások sárgáját keverjük el a cukorral és a vaníliaaromával, majd adjuk a mézes tejhez, de ne hagyjuk felfőni (max. 81 °C). A mákot keverjük el a porcukorral, a citrom lereszelt héjával, majd forgassuk bele a félkarikára vágott bagetteket. Pakoljuk kivajazott jénai tálba, és öntsük rá a mézes-tejes keveréket.
Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 180°C-fokon 20 percig (sütési mód: alul-felülsütés)
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Tipp: Kínáljuk vaníliás, mézes sodóval
Borajánlat: Chateau Megyer Édes Szamorodni 2011
Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, a Veritas Winebar szaktanácsadója szerint a mákos guba ízvilágára kiválóan rímelnek a tokaji különleges nemespenész -a botrytis cinerea- adta aromái. A frissítő savérzetnek köszönhetően a desszert nem válik nehézkesen édessé.
(Recept: Jakab Attila-Tőkés Dániel, Veritas Winebar)