Az éden édes gyümölcse, Kleopátra egyik kedvenc szépítőszere, és persze hogy afrodiziákum is a füge, ami most szeptemberben jelenik meg a piacokon.
Ádám és Éva első viseletéből, a fügefalevélből is következtethetünk arra, hogy már az Édenkertben ismert gyümölcs volt. A szerelem, a testi örömök egyik jelképe, a tíz legjobb afrodiziákum között tartják számon (serkenti a nemi hormonok működését). Az ókorban az egyik legkedveltebb gyümölcs volt. Komoly harcokra is okot adott annak eldöntése, vajon Karthágóban vagy a Római Birodalomban terem-e a legfinomabb füge. Állítólag Karthágót azért szántották be és hintették be földjét sóval a rómaiak, hogy ne teremhessen ott több füge…
Az arab kultúrában is gyakran felbukkanó gyümölcs. Kleopátra nemcsak íze miatt szerette, esküdött rá, hogy a füge fogyasztása a szépségének is jót tesz – és ez valóban igaz is, hiszen a benne rejlő tápanyagok jótékony hatással vannak a bőrre és hajra is. Az ókori olimpiákon a győztes jutalma is fügekoszorú volt, mint a teljesítmény elismerésének szimbóluma.
Érdemes tudni, hogy valójában nem is gyümölcs, hanem virág. Egyetlen fügeburkot több mint ezer parányi virág alkot, ami idővel elhúsosodik.
Nemcsak ízletes, de roppant egészséges is a füge. Bőséggel tartalmaz A-, B1- és B2-vitamint, omega-zsírsavakat, különböző antioxidánsokat. Káliumtartalma szabályozza a vér inzulinszintjét, így cukorbetegeknek is kimondottan ajánlott. Magas kalciumtartalma erősíti a csontozatot, cinktartalma jótékonyan hat a szaporító szervek működésére. Gazdag rosttartalma jót tesz az emésztésnek, megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól.
A fügét leggyakrabban magában frissen vagy aszalt formában fogyasztjuk. De ennél sokkal több lehetőség rejlik benne.
Remekül illik karakteresebb sajtokhoz – így a kecskesajthoz, camembert, brie vagy márványsajthoz. Ha egy-egy érett, friss fügét félbevágunk, becsavarjuk vékonyra szelt sonkába, mellé darabolunk egy kis sajtot – mennyei falatokat kínálhatunk uzsonnára, vacsorára. Reggelire érdemes belekeverni megszokott müzlinkbe, kásánkba, granolánkba az előző éjszaka tejbe áztatott fügét.
A fügét érdemes zöldsalátákhoz is hozzáadni, különleges ízkombináció lesz az eredmény. Édes íze vörös húsokhoz is kiválóan illeszkedik. S persze ne feledkezzünk meg leghűségesebb társáról, a libamájról sem. Tucatnyi desszert, sütemény alapanyaga, hozzávalója is lehet. S akkor még nem szóltunk a fügepálinkáról (likőrről, borról), a fügelekvárról vagy fügecsatniról.
WHISKEY-S FÜGEDESSZERT
Hozzávalók:
12 szem füge
10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 narancs reszelt héja
1/2 dl whiskey
csipet frissen reszelt tonkabab vagy 1 teáskanál vaníliaeszencia
csipetnyi frissen őrölt rózsabors
Elkészítés:
A fügét vágjuk félbe, tegyük turmixgépbe. Adjuk hozzá a whiskey-t, a tejszínt és a fűszereket, és mixeljük egyneműre. Kanalazzuk ki a masszát, vizes kézzel formázzunk belőle golyókat, mártsuk egyenként a vízgőz felett megolvasztott étcsokiba (hurkapálcára szúrva könnyebben megy). Helyezzük egy tálcára állított rácsra, és tegyük a hűtőbe, míg megdermed.
Tipp: Kínálhatunk mellé vaníliafagyit, nagyon jól illeszkednek egymáshoz az ízek.
FÜGECSATNI
Hozzávalók:
1 kg füge
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál olvasztott vaj
2 közepes fej lilahagyma, apróra vágva
2 cm friss gyömbér, lereszelve
1 nagyobb alma
2 db csili, kimagozva
20 dkg barna cukor
2 dl balzsamecet
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
3 teáskanál mustármag
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
1 kávéskanál őrölt rózsabors
1 kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk egy edényben, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, majd a finomra aprított hagymát és megdinszteljük. Ezután beleteszünk minden hozzávalót (a vaníliarudat felhasítva) a füge és az alma kivételével, lassú tűzön forraljuk 10-15 percig.
Közben a fügét és a meghámozott almát kis kockákra aprítjuk, majd ezt is a hagymás, cukros, fűszeres alaphoz adjuk, és lefedve, lassú tűzön 15 percig főzzük. Majd fedő nélkül, kavargatva, hogy le ne kapjon, addig főzzük, amíg lekvársűrűségű lesz. Sterilizált kisebb üvegekbe adagoljuk (a fahéjat, vaníliát kiemeljük), légmentesen lezárjuk. Húsokhoz, libamájhoz, de még sajthoz is kiváló.
CSIRKEMELL FÜGÉS-MÁRVÁNYSAJTOS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
45 dkg csirkemellfilé
6 db friss füge
12 dkg márványsajt
1 citrom leve
5 kanál méz
1,5 dl tejszín
só
csipet frissen őrölt fekete bors
csipet frissen reszelt szerecsendió
1 evőkanál olaj
3 evőkanál vaj
Elkészítés:
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. A felhevített olaj és vaj keverékén átsütjük, hogy mindkét oldala kis színt kapjon (ne süssük túl). Ha megsült a hús, kivesszük, és egy kevés zsiradékot hagyunk csak a serpenyőben. Erre dobjuk az összemorzsolt sajtot, a felkockázott fügét, ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk az ízesítőket, és addig főzzük, amíg egyet-kettőt rottyan. A mártásba visszatesszük a csirkemelleket, összemelegítjük, rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.
FÜGELIKŐR
Hozzávalók:
1 kg érett füge
5 dkg friss, meghámozott gyömbér
35 dkg cukor
1 rúd vanília
1 rúd egész fahéj
4 szem szegfűszeg
2 l vodka
Elkészítés:
A fügét megmossuk, karikákra vágjuk, a meghámozott gyömbért vékonyan felszeleteljük. Egy nagyobb befőttes üvegbe rétegezzük a fügekarikákat és gyömbérdarabokat. Rászórjuk a cukrot és a fűszereket. Felöntjük a vodkával.
Lezárjuk és világos helyre tesszük. 2 hónapig érleljük. Időnként meg-megrázhatjuk az üveget. Az érlelés után leszűrjük és palackba töltjük. Hagyjuk ismét legalább 1 hónapot állni. Ha szeptemberben elkészítjük, karácsonykor különleges házi likőrt kínálhatunk a sütemények mellé.