Sok mindenre, ha egyáltalán tudjuk, mi ez. Nos, nem más, mint szelídebben szólítva a dallamos nevű rebarbara. Tökéletes alapanyag lehet a nyári konyhában.
A rebarbara jelentése pontosan az, hogy a barbárok gyökere. S bár nálunk a háttérben szerénykedik a kora nyári gyümölcsök-zöldségek között, már több mint 4 ezer éve ismerik a világban. Igaz, jó sokáig csak gyógynövényként tartották számon, terítékre a 18. századtól került.
Jó, ha tudjuk, hogy csak a szárát szabad felhasználni, mert a levele mérgező anyagokat tartalmaz. A rebarbara – bár felhasználása inkább hasonlít a gyümölcsökére – valójában a zöldségfélék családjába tartozik. Savanykás ízű szára lehet a halványrózsaszíntől az egészen sötétbordóig, de van zöld fajtája is – ez utóbbi idehaza nem igazán ismert.
Magas rosttartalma segíti a könnyű emésztést. Gazdag ásványi anyagokban – vas, kalcium, foszfor, szelén, magnézium, különböző flavonoidok –, és különböző vitaminokban (A-, B-, C, E-, K-vitamin). A rebarbara erősíti a gyomorfalat, antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatással is bír.
Kismamáknak nem javasolt a fogyasztása, mert vérbőséget okozhat.
Tippek és fortélyok
- Ha piacon vásárolunk, akkor legegyszerűbben úgy győződhetünk meg a rebarbara szárának frissességéről, hogy körmünkkel megkarcoljuk. Ha nedvet ereszt a szár, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss, lédús, zamatos. Mivel nem sokáig marad friss, így legjobb, minél hamarabb felhasználni, nedves, hideg konyharuhába csavarva, hűtőszekrényben max. 2-3 napig tartható el.
- A szár két végét vágjuk le, és a vékony hártyáját egy mozdulattal húzzuk le.
Íze jellemzően savanykás, így nagyon jól tesszük, ha valamilyen édesebb gyümölccsel párosítjuk. A most szintén szezonját élő eperrel harmonizál a leginkább, de jól illik hozzá a málna, az alma és körte is.
- A fűszerek közül kiváló párost alkot a vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel.
- Készülhet belőle mártás, leves, csatni, különböző desszertkrémek. Kiváló alapanyaga a pitéknek, süteményeknek. Befőzéskor se feledkezzünk el róla, nagyszerű kompótnak és lekvárnak is.
Epres rebarbaraleves
Hozzávalók:
30 dkg rebarbara
20 dkg eper
5 dl víz
2,5 dl tejszín
5 szem szegfűszeg
2 rúd egész fahéj
1 evőkanál vaníliaeszencia
3 evőkanál méz
egy csipet só
pár mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
A rebarbarát és az epret mossuk és tisztítsuk meg. A rebarbara szárát vágjuk kb. 1 cm vastag darabokra. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vizet és a fűszereket. Addig főzzük, míg felforr, ekkor dobjuk hozzá az eper nagy részét – pár szemet tegyünk félre díszítésnek.
Főzzük további 5 percig, majd szedjük ki a fűszereket és botmixerrel dolgozzuk simára. A tejszínhez vegyünk ki egy kicsit a léből, keverjük össze, majd öntsük a leveshez. Pár szem eperrel és mentalevéllel díszítve tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.
Rebarbara csatni
Hozzávalók:
40 dkg rebarbara
2 közepes fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál barna cukor
1,5 dl vörösbor
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 rúd egész fahéj
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
csipet só
Elkészítés:
A rebarbarát tisztítsuk meg, majd szeljük kb. 1 cm vastag szeletekre.
A lilahagymát is tisztítsuk meg és vágjuk apró kockára. Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben hevítsük fel az olívaolajt. Dobjuk rá a hagymát, pároljuk puhára, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Amikor illatozni kezd, akkor dobjuk rá a rebarbarát, öntsük fel vörösborral és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor puha, adjuk hozzá a fűszereket és további 2-3 percig főzzük. Bármilyen fajta húshoz kiváló.
Epres, mandulás rebarbara sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
2 pohár joghurt
3 pohár finomliszt
1 pohár őrölt mandula
1 pohár étolaj
2 pohár cukor
1 csomag sütőpor
2 egész tojás
1 evőkanál vaníliaeszencia
1 csipet fahéj
A tetejére:
30 dkg rebarbara
2 dkg eper
5 dkg mandulapehely
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálba tesszük, majd elektromos mixerrel simára dolgozzuk. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát egyenletesen beleöntjük. A tetejére elosztjuk a megtisztított, feldarabolt rebarbarát és az epret, majd meghintjük mandulapehellyel. Előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
Gyömbéres, almás rebarbaralekvár
Hozzávalók:
1 kg édesebb alma
1 kg rebarbara
15 dkg friss, reszelt gyömbér
1 kg befőző cukor
1 evőkanál citromsav
2 rúd egész fahéj
1 rúd vanília félbe vágva
Elkészítés:
A rebarbarát megmossuk, apró kockára vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, apró kockára vágjuk. Tegyük egy nagyobb lábasba, és addig állandóan keverjük, amíg az alma és a rebarbara levet nem ereszt, adjuk hozzá az egész fahéjat és a félbevágott vaníliarudat. Fedjük le, és főzzük puhára. Ekkor vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a cukrot és a gyömbért, a citromsavat és főzzük további 20 percig. Szedjük ki a fahéj- és vaníliarudat. Ha darabosabban szeretjük, akkor hagyhatjuk így, ha simán, akkor turmixoljuk le. Töltsük tisztára mosott, száraz üvegekbe még forrón, és légmentesen zárjuk le. Pár percig állítsuk fejtetőre az üvegeket. Ha kihűltek, mehetnek a polcra. Felnyitás után hűtőszekrényben tároljuk.