Ezekben a napokban nagyon vágyunk valami melegségre, és persze színekre. Az asztalon is. Egy tányér vörös lencse jöhet? Jó fűszeresen.
Aki azért ódzkodik a száraz hüvelyesektől, mert hosszabb előkészületet – áztatást – igényel, annak az a jó hírünk van, hogy a vöröslencse kivétel ez alól. Nem kell előre beáztatni, és így is 15-20 perc alatt megpuhul. Más hüvelyesekkel ellentétben sokkal könnyebben is emészthető. Remek alapanyaga leveseknek, salátáknak, de készülhet belőle pástétom is, ami fenomenális rozskenyérre kenve, de vega fasírttá is átváltozhat. A fűszerek közül remekül harmonizál a vörös lencse a fekete borssal, a kurkumával, a curryvel, a római köménnyel, a csilivel, a korianderrel, a fekete mustármaggal és a petrezselyemmel.
Fent felsorolt előnyeit és sokoldalúságát már nagyon régóta ismerik, hiszen már – naná - a római korban is sokszor került asztalra. A keleti, indiai, arab konyha egyik legismertebb alapanyaga is. A kínai orvoslás pedig egyenesen gyógyhatású növénynek tartja, nem alaptalanul, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben.
Jótékonyan hat a szívműködésre, a vérkeringésre és az idegrendszerre is. Sőt, még a kedélyállapotunkra is , ami ilyen tájt egyáltalán nem mellékes.
Melegedjünk és derüljünk jobb kedvre vörös lencsével!
Gyömbéres, currys vörös lencse leves
Hozzávalók:
50 dkg vörös lencse
2 cm friss gyömbér
330 ml kókusztej
1 fej vöröshagyma
1 narancs leve és reszelt héja
4 ek olívaolaj
3 db babérlevél
2 ek currypor (aki szereti, a fele lehet csípős is)
1 ek kurkuma
1 teáskanál római kömény
frissen őrölt fekete bors
víz
só
Elkészítés:
A lencsét egyszer átmossuk. Az olívaolajat felhevítjük egy nagyobb lábasban, rádobjuk az egész apró kockára vágott gyömbért, és állandó keverés mellett 1 percig pirítjuk. Ekkor ráöntjük a leszűrt lencsét és átforgatjuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a fej megtisztított vöröshagymát, a babérlevelet és a narancs reszelt héját. Puhára főzzük a lencsét. Ez kb. 15-20 perc. Ha kész, kivesszük a hagymát és a babérlevelet. Beleadjuk a többi fűszert és a kókusztejet, majd botmixerrel simára dolgozzuk.
Pirított kenyérkockákkal tálaljuk. A tetejére pötyögtethetünk pár csepp olívaolajat, szórhatunk apróra vágott petrezselymet, és ízlés szerint adhatunk még hozzá pár csepp citromot is.
Vörös lencse pástétom
Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd citrom leve
csipet római kömény
1 babérlevél
frissen őrölt fekete bors
kevés reszelt szerecsendió
2 ek olívaolaj
víz
só
Elkészítés:
A vöröslencsét háromszoros mennyiségű vízben a babérlevéllel és kevés sóval együtt 15-20 perc alatt puhára főzzük. Amíg fő, addig egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és megpirítjuk rajta az apróra kockákra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A babérlevelet kidobjuk, a megpuhult lencsét leszűrjük, egy tálba öntjük. Beletesszük az előbb előkészített többi hozzávalót (a hagymákat az olajjal együtt), és botmixerrel simára dolgozzuk.
Pirítóssal vagy rozskenyérrel, hozzá sok zöldéget ropogtatva hozzá az igazi, de mártogatósnak is kiváló.