Zhvg MTI 2020. október. 18. 12:06

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

A korábbi kormányfő, Jacindra Ardern hétvégén ismét győzelmet aratott a parlamenti választásokon és elismerte, eddig nem teljesített minden korábbi ígéretet a környezetvédelemmel kapcsolatban.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Az elemzők szerint Jacinda Ardern, Új-Zéland régi-új kormányfőjének sikerében az is jelentős szerepet játszott, hogy sikeresen kezelte a koronavírus-járványt: a hétvégén tartott választásokon magabiztos győzelmet aratott.

Ardern egy vasárnap tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy új korlátozások bevezetését nem tervezik a járvány miatt. A kormány pedig néhány héten belül megalakulhat.

Ardern pártja, a baloldali-liberális Munkáspárt egyébként a jövő héten kezd egyeztetéseket a Zöld Párttal, azt egyelőre nem tudni, hogy a megbeszéléseken felmerül-e a koalíció lehetősége.

A Munkáspárt a szombati választásokon a szavazatok 49 százalékát szerezte meg, ez a számítások szerint 64 parlamenti mandátumra lesz elegendő a 120 fős, egykamarás parlamentben. Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, a Munkáspárt az első, amely abszolút többséget szerzett a parlamentben.

A Zöld Párt a szavazatok 7 százalékát szerezte meg, ez 10 parlamenti mandátumot jelent.

Ardern amúgy kitért a többi közt a környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedésekre is és elismerte, hogy ezen a téren nem teljesítette minden korábban tett ígéretét, ám leszögezte, hogy újraválasztásával alkalma lesz folytatni a munkát ezen a területen is.
    

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.