A megvásárolt élelmiszerek közel harmada a szemetesben végzi, ami nemcsak a Földnek, de a pénztárcánknak is árt. A Zhvg jó tanácsai ahhoz, hogy ne penészedjen meg a sajt, ne romoljon ránk a tojás és a paradicsom se rohadjon meg.
Szinte nincs olyan háztartás, amelyiknek ne gyűlne meg a baja valamilyen élelmiszer tárolásával, ami a környezeti károkon túl a pénztárcánkat is súlyosan érinti a folyamatos drágulás miatt. Megkérdeztük a szerkesztőség tagjait, kinek, mi okozza otthon a leginkább kihívást. A Felelős Gasztrohős és az IKEA segítségével pedig összeállítottunk egy ételtárolás-kisokost.
Bárhol is veszem és bármilyen, a sajt vagy megpenészedik, vagy kiszárad.
A sajtokat érdemes kiszedni a fóliából, műanyag csomagolásból, amiben vásároltuk, és zsírpapírba, sütőpapírba vagy méhviaszos kendőbe csomagolva, légmentesen záródó fém vagy üveg dobozban tárolni. Egy, a dobozba rakott kockacukorral pedig szabályozhatjuk a belső páratartalmat.
Hogyan kell jól tárolni a tojást?
Attól függ, milyen tojást vásárolunk. Ha boltban vesszük és fertőtlenített tojást választunk, akkor a legbiztonságosabb, ha hűtőben tároljuk, mivel a fertőtlenítés eltávolítja a tojás természetes védőrétegét. A hűtőben nem a hűtőajtóban, a műanyag tárolóban érdemes tárolni, hanem a tojás dobozában, a középső polcon. Ha a piacon, termelőtől közvetlenül vásároljuk a tojást, akkor tároljuk szobahőmérsékelten. Ha szeretnénk, egy száraz papírral áttörölhetjük a tojásokat, amikor hazavisszük, de ne tegyük víz alá, mert akkor szintén sérül a természetes védőréteg. Ha valamiért mégis megmossuk, akkor szintén a hűtőben érdemes tárolni.
Hogyan állapíthatjuk meg, hogy jó-e még egy tojás? Tegyük vízbe: ha lesüllyed, de oldalt fekszik, akkor semmi baja. Ha lesüllyed, de függőleges helyzetben áll, akkor használjuk fel minél előbb vagy főzd meg. Ha lebeg, akkor viszont dobjuk ki.
A kenyér lassan fogy, ezért gyakran megpenészedik.
Érdemes felszeletelni és egy konyharuhában annyi szeletet lefagyasztani, amennyi 1-1 étkezés során elfogy. Amikor szükségünk van rá, csak bedobjuk a mikróba a legalacsonyabb fokozatra pár percre, és friss, meleg kenyerünk lesz. Ami még segíthet, ha nem zacskóban, hanem konyharuhában, vászonzsákban tároljuk, ami hagyja kicsit levegőzni a kenyeret, így viszont való igaz, előbb megszárad.
A zsemle a papírzacskóban hamarabb kiszárad.
Ha úgy érezzük, túl sokat vettünk, fagyasszuk le a zsemléket. Ha pedig nem szeretnénk lefagyasztani, akkor próbáljuk meg minél légmentesebben lezárni. Ha van, akkor tegyük egy kenyértároló dobozba a pékárut, de a mikróba is betehetjük a kenyerünket, zsömlénket, ha nincsen kenyértárolónk.
A piaci eper és a málna alig bírja hazáig, ha aznap, de legkésőbb másnap nem esszük meg, mehet a kukába.
A bogyós gyümölcsöket 5 percre 1:5 arányú almaecetes vízbe kell áztatni, majd letörölgetni, és papírtörlővel bélelt, légmentesen záródó dobozban tárolni. Így egy hétig is bírják.
A hűtőben alul tárolom a zöldségeket, de a rekesz mindig hamar bepárásodik és megpenészedik a répa, a zeller, a cukkini meg az uborka.
Ilyen esetben érdemes szellősebben tárolni a zöldségeket. A hűtőben való tárolásnál hatékonyabb lehet, ha a pára és levegő megfelelő keverékét biztosítjuk egyes zöldségek számára. A termények frissen tartása érdekében például érdemes lehet egy tál vizet helyezni az ablakpárkányra, a gyümölcsöket és zöldségeket pedig természetes módon felakaszthatjuk kosarakba és hálókba.
Nagyobb termények esetén, mint a cukkini vagy padlizsán, megakadályozhatjuk, hogy összenyomják egymást a kosárban. A hálós, rácsos kosarakba könnyen beleilleszthetünk apró nyársakat, melyek megvédik őket a nyomódásoktól. De van, hogy extrémebb megoldásokban kell gondolkodnunk: a nedves homokban tárolt répa például sokkal tovább megőrzi ropogós frissességét, míg a spárgát inkább nedves törölközőbe érdemes tekerni.
Érdemes a tároló aljába papírtörlőt, vagy a nem használt papírtáskákból egyet berakni, hogy felszívja a nedvességet.
Hol tároljam a krumplit? Se az erkély, se hűtő nem megoldás, a lakásban pedig 20-22 fok van.
A krumplit száraz, hűvös, sötét helyen érdemes tárolni. Ez lehet például a konyhában is egy sötét sarokban egy kosárban, vagy, ha van akkor a kamrában, a legalsó polcon. Műanyagban nem érdemes tárolni a burgonyát, és az sem tesz neki jót, ha sokat pakolunk egymásra. A legjobb, ha egy kosárban vagy egy zsákban tároljuk. Ami még fontos, hogy ne tegyük hagyma vagy alma mellé.
Ha valamit alma mellé rakok, átveszi az ízét. Mit nem rakhatunk egymás mellé?
A megoldás az etiléntartalom. Arra kell odafigyelnünk, hogy a magas etiléntartalmú zöldségeket, gyümölcsöket ne rakjuk az etilénre érzékeny zöldségek és gyümölcsök mellé. Itt van egy lista arról, mely élelmiszereknek milyen az etilén-tartalma.
Mit hova célszerű a hűtőbe rakni?
Az újabb hűtőkben már kisebb a hőingadozás, mint elődjeikben, általános ajánlást azonban lehet találni a hűtőnk használati utasításában, élelmiszerbiztonsággal, élelmiszer-hulladékkal foglalkozó szervezetek oldalain. Általánosságban elmondható, hogy a hűtő ajtajában a legnagyobb a hőingadozás, itt a legmagasabb a hőmérséklet, így ide a feldolgozott, tartósított termékeket érdemes helyezni. Az alsó tartórekeszekbe a friss zöldséget, gyümölcsöt ajánlják, a legalsó polcra a nyers húst, halat - hogy az esetleg ezekből kicsepegő folyadék ne szennyezzen más élelmiszert -, a középső polcon a tejtermékeket, tojást ajánlják tárolni, legfelül pedig a késztermékeket, készételeket.
Hogyan tároljuk a banánt és a görögdinnyét?
A banánt nem érdemes hűtőben tárolni, mivel meleg éghajlatról érkezik, nem tesz neki jót a hűvös. Hagyjuk inkább a konyhapulton, vagy egy gyümölcsös kosárban. A barnulás a banánok esetében hosszú ideig nem a romlást, inkább az érési folyamatot jelzik, a pöttyös, barnás héjú banánok sokkal édesebbek, mint a zöldes darabok. Ha pedig már úgy érezzük, hogy túl puha, magában nem tudjuk megenni, készítsünk belőle turmixot, süteményt, tegyük a reggeli zabkásába. Ha betekerjük a banán végét (ahonnan levágják a fürtről) folpackba, akkor sokkal tovább eláll.
Az egész dinnyét tárolhatjuk hűvös, száraz helyen, nem muszáj hűtőbe rakni. Ha viszont felvágtuk, akkor mindenképpen tegyük hűtőbe, takarjuk le fóliával, vagy méhviaszos kendővel. Ha nem fér be egy fél dinnye a hűtőnkbe, akkor vágjuk fel kis darabokra a héja nélkül, és rakjuk egy légmentesen záródó dobozba.
A fürtös paradicsom 2 nap alatt megrohad a hűtőben, ha műanyag dobozban tartjuk.
Érdemes kivenni a zárt dobozból és a hűtő alsó, zöldséges tárolójában tárolni, vagy a középső, felső polcokon.
Sok hentes nyáron nem is csinál szalonnát, mert hamar megromlik. Lakásban hogyan tároljuk, hogy minél tovább jó legyen?
Azt tanácsolják a húsos termelők, hogy csomagoljuk papírba a füstölt termékeket, és hűtőben tároljuk. Ha van kamra, az még jobb, akkor ott érdemes tárolni a szalonnát, pl. egy tányéron, kivéve, ha túlságosan felmelegedik ez a helyiség.
Hamar megpenészedik a citrom.
Ha túl sok citromot vásároltunk, és tudjuk, hogy nem fogjuk felhasználni, akkor érdemes lereszelni a héját (csak a kezeletlen héjú biocitromét!) akár egy későbbi sütéshez, megszárítani vagy lefagyasztani, a levét pedig kifacsarni és mélyhűtőben tárolni (később tökéletes limonádé lesz belőle), de légmentesen záródó dobozba is rakhatjuk a citromot.
A főtt ételek közül mit nem lehet lefagyasztani? A főtt ételeket meddig lehet a hűtőben tartani?
Szinte mindent tudunk fagyasztani: tésztát, rizst, magokat, lisztet, vajat, reszelt sajtot, meghámozott banánt, kenyeret, bort, tojást - szétválasztva -, húsokat.
A tejtermékeket, tejet, tejszínt, tejfölt tartalmazó ételeket viszont nem javasolt lefagyasztani, és ugyanez igaz a már egyszer kiolvasztott mélyhűtött, elősütött ételekre is. Arra készüljünk fel, hogy a ropogós tetejű ételek elveszítik a ropogósságukat, ha lefagyasztjuk.
Lefagyasztva a legtöbb élelmiszert 9 hónapig tarthatjuk, de a gyümölcsök, zöldségek és a csirke- valamint marhahús akár egy évig is gond nélkül tarthatóak a fagyasztóban. A szakértők szerint a halakat és a fagyasztott zöldségeket úgy 8 hónapig, a gyümölcsleveket, más húsféléket, kenyeret körülbelül fél évig tarthatjuk benne biztonsággal.
Hűtőben pedig (2-5 fokon) a Nébih ajánlása alapján a leveseket, valamint szószokat és szószos-húsos ételeket, rakott ételeket, süteményeket és pitéket 1-3 napig, a húsos ételeket 2-4 napig, szószos tésztákat 1-4, pizzát és szendvicseket 2-3 napig, tojásos ételeket 2-7, csirkés, sonkás, tonhalas salátákat 3-4, gofrit pedig akár 4-5 napig is tarthatunk.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukába
"Ha fél órán át pucolod a krumplit, jobban odafigyelsz arra, hogy az étel ne menjen a szemétbe"
„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú
„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.