Zhvg hvg.hu 2020. július. 31. 11:49

Emelkedő tengerszint: akár 90 évnyi magyar GDP-be is belekerülhet a kezelése

Több mint 14,2 ezer milliárd dolláros kárt okozhatnak az áradások az évszázad végéig, ez a világ GDP-jének ötöde.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Hacsak nem teszünk valamit az ellen, hogy ne emelkedjen tovább a tengerek szintje, akkor az ebből következő áradások 14,2 ezer milliárd dolláros kárt fognak okozni 2100-ig, ami megfelel a világ GDP-jének a 20 százalékával – erre az eredményre jutottak kutatók, amiről a Nature-ben számoltak be, és amit a CNN szemlézett.

Ez az első olyan, nagyszabású kutatás, amely során azt vizsgálták, hogy milyen gazdasági következményekkel és anyagi károkkal járnak az áradások, amelyeket a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint eredményez.

Ebru Kirezci, a kutatás egyik résztvevője kihangsúlyozta, hogy ez annak a forgatókönyvnek az eredménye, ha nem teszünk semmit. Ez esetben a károk elérik a 14,2 ezer milliárd dollárt és majdnem 300 millió embert közvetlenül érintenek majd az áradások.

Az áradások ráadásul 1 millió négyzetkilométernyi partszakaszt érintenek majd, ez megfelel Franciaország területének majdnem kétszeresével. A legérintettebb területek pedig az Amerikai Egyesült Államok észak-keleti, Európa észak-nyugati, valamint Ázsia hatalmas részei és Ausztrália.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az áradások által leginkább sújtott, alacsony fekvésű területek jellemzően sűrűn lakottak és alacsonyabb jövedelműek élnek itt.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Dezső András 2020. november. 24. 15:00

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

A hazai titkosszolgálatokat jobbára még mindig a régi idők iskolája, a széttagoltság jellemzi. A hazai szolgálatok - menesztésekkel, politikai játszmákkal tarkított - elmúlt tíz évét elemeztük.