Gazdaság hvg.hu 2020. június. 17. 13:31

Árcédulát raktak a klímaváltozás miatti időjárási szélsőségekre

Nehéz számszerűsíteni, mekkora anyagi kárt okoz közvetlenül a klímaváltozás. A kutatók legújabb módszerei szerint a klímaváltozás következtében kialakuló Harvey hurrikán legalább 67 milliárd dolláros kárt okozott.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Sokkal nagyobb a klímaváltozáshoz közvetlenül köthető anyagi kár, mint ahogy először gondolták: míg a 2017-ben pusztító Harvey hurrikán összesen 90 milliárd dolláros kárt okozott, addig a tudósok korábbi számításai szerint "csak" 20 milliárd dollárt tett ki ebből a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás. Most azonban megerősítették azt, hogy ebből egészen 69 milliárd a klímaváltozás számlájára írható - számolt be az eredményről a Guardian.

Hurrikánok természetesen is kialakulnak, a klímaváltozás miatt azonban erősebbek lesznek és gyakrabban fordulnak elő. A Climatic Change-ben megjelent tanulmányban a kutatók így azt is figyelembe vették, hogy a hurrikán természetesen alakul ki, vagy a növekvő szén-dioxid szint hatására jön létre.

Az eredmény pedig sorsfordító lehet abban a tekintetben, hogy mennyit célszerű és szükséges a kormányoknak a forrásokból a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésére és a klímacélok elérésére költeni.

Hasonló módszerekkel jutottak szintén ilyen megállapításra új-zélandi kutatók is: ugyanabban a folyóiratban múlt hónapban jelent meg egy tanulmány, ami szintén arra mutat rá, hogy a 2007 és 2017 közt Új-Zélandot sújtó szárazság 4,8 milliárdnyi új-zélandi dolláros kárból legalább 800 millió közvetlenül a klímaváltozáshoz volt köthető és a 470 millió dolláros kárt okozó áradásokból is 140 millió közvetlenül a klímaváltozás számlájára írható.

Zhvg
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Itthon Kovács Panka 2020. szeptember. 19. 07:00

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Nagyon súlyos és morális politikai dilemmát jelent Bíró László indulása, a szövegei pedig elfogadhatatlanok - mondta nemrég Gyurcsány Ferenc DK elnök arról a politikusról, aki mögé hetekkel ezelőtt beállt az összes ellenzéki párt. A korábban rasszista, antiszemita megnyilvánulásokat tett Bíró nem hozta könnyű helyzetbe a baloldali pártokat, a Fidesz frakcióvezetője már nácizik. Az október 11-i szerencsi választás jól megmutatja, mire számíthat az összefogó ellenzék két év múlva, az országgyűlési választás előtt.