Világ Németh András 2020. szeptember. 10. 20:20

Német diplomaták vigyáznak Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónőre

Németh András
Szerzőnk Németh András

A diplomaták próbálják megakadályozni az írónő letartóztatását.

Német diplomaták egymást váltva, huszonnégy órában vigyáznak Szvetlana Alekszijevicsre, az Aljakszandr Lukasenka ellen fordult Nobel-díjas fehérorosz írónőre.

A hvg.hu értesülései szerint a diplomaták – köztük a követség első beosztottja is – éjszakánként az írónő minszki lakásának nappalijában, egy díványon alszanak, és azt igyekeznek megakadályozni, hogy a rendőrség Alekszijevicset is letartóztassa. Alekszijevics ugyanis az utolsó, még hazájában szabadon lévő tagja annak a hétfős Koordinációs Tanácsnak, amely szervezi az augusztus 9-ei elnökválasztáson elkövetett csalások miatt tömegdemonstrációkat és egyéb tiltakozó akciókat.

A diplomaták az után érkeztek Alekszijevicshez, hogy a külföldi nagykövetségek garanciákat kértek a hatóságoktól arra, hogy nem fogják zaklatni az írónőt, aki egyébként csak jelképesen vett részt a Koordinációs Tanács munkájában. A diplomatáknak csak a külügyminisztériumból válaszoltak, és azt mondták, a rendőrség pillanatnyilag nem tervezi Alekszijevics őrizetbe vételét, am garanciát nem adhatnak, mert az ügy a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Bár a szeptember elején egyszer már kihallgatásra berendelt írónőt talán nem fenyegeti az azonnali őrizetbevétel, nem élhet nyugalomban: ismeretlenek folyamatosan zaklatják őt telefonon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.