Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#Szvetlana_Alekszijevics

hvg360 HVG360

Szvetlana Alekszijevics: Belaruszban polgárháború lehet

„Európa nem fogja fel teljesen, mekkora veszélyt jelent számára Belarusz, pedig nem csupán arról van szó, hogy egy nép szenved: a földrész stabilitása forog kockán. Polgárháború kezdődhet, kivándorlási hullám indulhat be. Hiszen az ország a kommunizmus utolsó bástyája. És ha győz a jelenlegi rendszer, az csak megerősíti a nacionalista mozgalmakat, illetve tekintélyuralmi kormányokat – Oroszországban, Lengyelországban, Magyarországon.” Erre figyelmeztet Szvetlana Alekszijevics a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban.

hvg360 Németh András

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Az orosz–fehérorosz szövetségi állam megerősítéséről, azaz Fehéroroszország alárendeléséről tárgyalt Szocsiban a két volt szovjet tagköztársaság államfője, Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka. Az orosz elnök eldöntötte, hogy egyelőre Lukasenka oldalára áll, s ezzel újabb frontot nyitott Moszkva és a Nyugat között.

Kult Hercsel Adél

Na, és mikor kap irodalmi Nobel-díjat a Metallica?

Bob Dylan neve nem először merült föl az irodalmi Nobel-díjra esélyes szerzők között, és nem ez az első "műfaji kilengés" az irodalmi Nobel-díjak történetében, mégis sokakban megütközést váltott ki a Blowin in The Wind szerzőjének kitüntetése. Miért vonja kétségbe Bob Dylan díja a rangos elismerés komolyságát? Hogyan tartsuk számon Dylant, és mire kapta ő a díjat? Barna Imre, Dylan fordítója, egyben a róla szóló regény szerzője segített megválaszolni a zavarbeejtő kérdéseket. Interjú.

Gazdaság Szabó M. István

Ötmillióan "léteznek" Csernobil árnyékában

Mi köti össze és mi választja szét az emberiség történelmének két (eddigi) legnagyobb technológiai katasztrófáját? Miért tudunk többet Csernobilról, mint Fukusimáról? Milyen hatásnak van kitéve az az ötmillió ember, aki ma is sugárszennyezett területen él? Mirnijt vagy Aszódit érdemes-e inkább elolvasni?