Világ MTI / hvg.hu 2019. április. 09. 05:37

Szembement Erdogannal a török választási tanács, nem lesz újraszámlálás Isztambulban

A legnagyobb városban nem a török elnök pártja nyert, de hiába akarta Erdogan, a kerületek többségében nem lesz újraszámlálás.

Megírtuk, a török kormánypárt, az AKP kérvényezte, hogy számolják újra az összes isztambuli szavazatot, mert - ahogy Ankarában sem - úgy Isztambulban sem Erdogan pártja kapta a legtöbb szavazatot. 

A török legfőbb választási tanács azonban elutasította a Recep Tayyip Erdogan államfő vezette kormánypárt kérését, legalábbis az Isztambul kerületeinek zömében. 

A tanács csupán abba egyezett bele, hogy ismét összesítsék összesen 51 szavazóurna voksait 21 isztambuli kerületben, az AKP pedig azt kérte, hogy Isztambul 39 kerülete közül 31-ben számolják újra az összes voksot. Egy-egy szavazóurna általában csupán néhány száz leadott szavazócédulát tartalmaz.

Az AKP kérvényezte az összes szavazat újraszámlálást a város Büyükcekmece kerületében is, de a tanács erről még nem döntött.

A március 31-i helyhatósági választás nem hivatalos végeredmény szerint Ekrem Imamoglu ellenzéki jelölt szerezte meg az isztambuli főpolgármesteri széket, de nagyon szoros versenyben győzte le az AKP jelöltjét, Binali Yildirim volt miniszterelnököt.

Az AKP-s induló csak mintegy 25 ezer vokssal maradt el az ellenzéki kihívótól: Yildirim a szavazatok 48,55, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjeként induló Imamoglu a 48,80 százalékát kapta meg.

Az AKP bejelentette, hogy ismét kérelmezi a legfőbb választási tanácsnál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a szavazatokat, mivel szerintük az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó. Erdogan hétfőn ugyancsak arról beszélt, hogy az isztambuli szavazáson "szervezett bűncselekmények" történtek.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP az ankarai főpolgármesteri széket is elvesztette, de kevésbé szoros versenyben kapott ki a CHP-től, mint Isztambulban Mindkét várost közel negyedévszázadon át vezette az AKP.

A helyhatósági választás eredménye azért fokozott jelentőségű, mert ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról