Világ hvg.hu 2014. március. 13. 09:47

Kirúgták az amerikaiak a Kuruc.info tulajdonosát

A Kaliforniában élő Varga Béláról csak most tudta meg dzsesszzenekara, hogy ő áll a Kuruc.info mögött. A zenekar tagjai úgy döntöttek, minden kapcsolatot megszakítanak a szélsőjobbos zongoristával.

Kirúgta Varga Bélát az az amerikai dzsesszzenekar, amelynek a zongoristája volt, miután kiderült számukra, hogy ő a Kuruc.info tulajdonosa – közölte a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) nevű zsidószervezet a honlapján.

2012 óta ismert, hogy Varga áll az uszító jobbos hírszájt mögött. Varga Béla interjút is adott a hvg.hu-nak, amelyben egyebek mellett azt mondta, hogy ő nem tulajdonosa és számlakezelője a Kuruc.infónak, de a szájt által képviselt nézetekkel egyetért.

Hevesi Flóra

A zenekar vezetője, Bruce Oliver azt mondta, sokként érte zenekarát a hír, hogy zongoristájuk a Kuruc.info tulajdonosa. A zenekar tagjai megbeszélték az ügyet, és úgy döntöttek, hogy megszüntetik Varga tagságát, sőt a kapcsolatot is megszakítják vele. "A helyzet nagyon kínos, de eddig csak mint zenészt ismertük Vargát" – fogalmazott Oliver.

Varga a kalifolniai Healdsburgben él, borászattal is foglalkozik. A rendszerváltás idején költözött az USA-ba. Dzsesszzongoristaként nagy sikereket ért el, de a mostani ügy törést okozhat a karrierjében. A TEV szerint Varga San Franciscóban polgári kört szervezett, és a nyíltan antifasiszta emberekkel szemben gyakran él a telefonos gyalázkodás eszközével. A Facebookon lelkesen osztja a Kuruc.info tartalmait. Tavaly novemberben a San Francisco Chronicle cikkezett róla, Varga nem állt szóba a cikk szerzőjével.

Az Egyesült Államok hatóságai arra hivatkozva hagyják működni a szélsőséges szájtot, hogy megszüntetése súlyosan megsértené a szólás- és véleményszabadság alapjogát. Csak abban az esetben lépnének fel ellene, ha a gyűlöletkeltés közvetlen és azonnal veszélyt jelentene valakire nézve.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.