A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei olyan rendszert építettek, amely valamelyest már képes utánozni az emberi kéz finom mozdulatait.
Az embereket segítő robotok fejlesztésének egyik sarkalatos pontja, hogy a gépek mennyire képesek a finommotorikát igénylő feladatokat elvégezni. Kidobni a szemetet vagy odaadni az embernek egy kért tárgyat nem (annyira) nehéz feladat, egy tojást feltörni, az üvegpoharat elmosni vagy egy almát megpucolni azonban már sokkal inkább az.
Ez utóbbi terén sikerült előrébb lépniük a Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökeinek. A szakemberek olyan robotkart fejlesztettek ki, amely könnyedén képes elvégezni bizonyos konyhai feladatokat, például a zöldségek megpucolását. Az erről készült videóban azt látni, amint a robot egyik kezében egy tököt tart, míg a másikkal pucolja azt.
Az emberek úgy pucolják meg a zöldségeket, például egy burgonyát, hogy egyik kezükben megfogják azt, a másik kezükkel pedig a hámozót használják. Amikor egy résszel végeztek, úgy forgatják meg a burgonyát, hogy közben nem teszik le, és nem rakják át a másik kezükbe. A forgatás és a hámozás sorozata addig folytatódik, amíg a burgonya teljes héját el nem távolítják.
Ezt a folyamatot az ember úgy képes elvégezni, hogy nem kell gondolkodnia a mozdulaton, a robotnak azonban mindez komoly erőfeszítésébe telik. A kutatók egy Franka robotkarra szereltek érzékelőket, hogy tudják, mikor fogják a zöldséget, a folyamatot pedig megerősítő tanulás révén tanították be neki. Mivel a rendszer nem használ kamerákat, így könnyen előfordulhat, hogy egy kisebb zöldséget leejt, vagy kicsúszik a kezéből, ami hibához vezet.
A fenti videó alapján az eredmény még gyorsaságát és hatékonyságát tekintve sem tökéletes, de már jól mutatja azt az irányt, amely a jövőben segíthet létrehozni egy, az emberhez hasonlóan működő robotkart.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.