Tech hvg.hu 2023. augusztus. 15. 19:03

Visszaküldte az első fotókat az orosz szonda, ami leszáll a Hold felszínén

Az orosz Luna-25 nevű állomás már úton van a Hold déli pólusa felé, és a földi irányítás szerint már közel jár az égitesthez. Ezt támasztják alá a hazaküldött képek is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Oroszország nemrég felbocsátott egy leszállóegységet a Hold felé, ezzel 1976 után ismét elindította a Hold-programját. A Luna-25 nevű szerkezet augusztus 23-án szállhat majd le a felszínen, ám az első felvételeket már visszaküldte a Földre – számolt be a Space.com.

A képek augusztus 13-án, vasárnap készültek, és az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézete (IKI RAS) tette közzé őket. A Luna-25 látható rajtuk, a háttérben pedig ott a Hold és a Föld is. A képeken jól látni az orosz zászlót, valamint a Luna-25 feliratot.

Az a fényes pont a Föld.
IKI RAS
IKI RAS
Az a pötty ott már a Hold.
IKI RAS

A képek nagyjából 310 ezer km-re a Földtől készültek, és mivel az átlagos Föld-Hold távolság 384 ezer km, ez azt jelenti, hogy nincs már nagyon messze az égitesttől a szerkezet.

Az oroszok szerint az egység minden rendszere hiba nélkül működik.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a Luna-25 többször megkerüli majd a Holdat, hogy kiválassza a legjobb helyet a landolásra az égitest déli pólusánál. A leszállás után egy éven át dolgozik majd ott, hogy vízzé, oxigénné és a rakéták számára üzemanyaggá alakítható jeget keressen.

A Luna-25 az első, teljesen orosz gyártású szonda, ami a Holdhoz megy, és 47 év után az első, ami leszáll a felszínén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.