Tech hvg.hu 2021. június. 17. 12:03

30 éve úgy tartják, 150 igazán jó ismerősünk lehet – de úgy tűnik, több is

Megdőlni látszik egy, a kilencvenes évek eleje óta emlegetett hipotézis a baráti kapcsolatok még kezelhetőnek tartott számáról. Igaz, ennyi idő alatt a világ is sokat változott.

Dunbar-szám. Egy brit antropológus, Robin Dunbar után emlegetik azt a számot, ami egy vélelmezett ismeretelméleti határa annak, hogy egy ember hány stabil szociális kapcsolatot tud egyszerre fenntartani. Ezek olyan kapcsolatok, amelynél az adott személy ismeri a többieket és a közöttük lévő viszonyokat. Dunbar még az 1990-es években talált kapcsolatot az emlősök agymérete és az általuk kialakított társadalmi csoportméretek között. Az emberre viszonyítva ezeket az adatokat, úgy találta, hogy átlagosan 150 emberi kapcsolatot lehet kényelmesen kezelni. Az átlagosan szó itt fontos, és a kapcsolatok száma valójában 100 és 250 közé esik.

Svéd kutatók viszont vitatják ezt, és érveiket a Biology Letters folyóiratban foglalták össze. A stockholmi Jövőtudományi Intézet szakemberei ugyanazokat az elemzéseket végezték el, mint Dunbar, azonban több adattal és frissített statisztikai módszerekkel.

Scitechdaily

Eredményeik alapján keveslik a Dunbar-féle számot. Arra hivatkoznak, hogy az emberek legalább 20 ezer szót ismernek, képesek mindenfélét megtanulni, miért lenne ez más a társas kapcsolatokban. Ingatagnak tartják a Dunbar-szám elméleti megalapozottságát, miután a főemlősök agya nem pontosan ugyanúgy kezeli az információkat, mint az emberi agy.

Fontos tényezőként említik, hogy Dunbar még az internet hajnalán rukkolt ki a számaival, azóta pedig olyan közösségi hálózatok jelentek meg, amelyek megváltoztatják a barát szó jelentését. Olyanokkal is kapcsolatot lehet kiépíteni, akiket akár évtizedek óta nem láttunk, vagy éppen egy másik földrészen laknak. Összességében az agy működése is változik, és hajlandó több társadalmi kapcsolat kialakítására, befogadására – állítják a svéd kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.